Praktische info
Naam
ENGLISH
Voornaam
JOE
Datum van overlijden
31/08/1918
Extra informatie
De vader van Joe English (geboren te Brugge in 1882) was een Ier, die met een Vlaamse vrouw gehuwd was. Joe liet zich tot Belg naturaliseren en werkte nauw samen met Juliaan Devriendt in Antwerpen, een centrum van vervlaamsing.

In 1914 werd hij gemobiliseerd. Vanaf eind 1915 werkte hij als kunstenaar in Veurne, waarbij hij zich ontwikkelde tot prominent frontsoldaat. Hij ontwierp de typische heldenhuldezerkjes voor de Vlaamse gesneuvelden.

Hij stierf op 36-jarige leeftijd in het legerhospitaal l'Océan te Vinkem aan een onverzorgde blindedarmontsteking in de nacht van 31 augustus 1918. Hij werd begraven op de Belgische militaire begraafplaats van Steenkerke. De allereerste IJzerbedevaart vond daar in 1920 plaats bij zijn graf. In 1930 werd hij bijgezet in de crypte van de IJzertoren.

Door toedoen van zijn vriend Sam(uel) De Vriendt worden een aantal olieverfschilderijen en aquarellen, die Veurne tijdens de oorlog voorstellen, permanent in het stadhuis van Veurne tentoongesteld.


Op 1 december 2007 werd de familie-vzw “Joe English, kunstschilder” opgericht. Deze vzw werd opgericht door 10 personen, bestaande uit 9 bloedverwanten van Joe English, en 1 vriend van de familie. Het aantal leden is onbeperkt, maar moet tenminste vijf leden van de familie English tellen. Hun website biedt heel wat meer informatie over Joe English.
 
Verwante items
Gerelateerde links
Gerelateerde personen