Boezinge anno 1916
Vraag:

Ik zoek inlichtingen voor het schrijven van een boek over soldaat 2de klas mil 1914 Pierre Albert Lauwers.

Zijn eenheid was het 1 linie 3/1. Hij werd geboren te Schorisse op 1894/04/05. Hij sneuvelde in Boezinge op 29/06/1916, getroffen door een obusscherf en ligt begraven op de militaire begraafplaats te Westvleteren graf nr 119.

Graag had ik wat info gewild hoe Boezinge er in 1916 uitzag zodat ik mij een idee kan vormen van zijn dood en er in mijn boek een duidelijk beeld kan in plaatsen.

Met dank bij voorbaat Gerard bufkens
De gesneuvelde was de oom ven mijn vrouw.
 

Antwoord:
wo1.be  -  24.08.2010

 

Geachte heer,

Uw vraag sturen we door aan de heer Aurel Sercu uit Boezinge. Hij is lid van de redactie van 'De Boezingenaar', het tweemaandelijks tijdschrift over Boezinge en Zuidschote toen en nu. Bovendien is hij een kenner van Boezinge tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Per afzonderlijke mail sturen wij u zijn e-mailadres.

Antwoord van Aurel Sercu

Geachte Heer Bufkens,

Ik vrees dat ik u niet meteen een antwoord kan geven, al krijgt Boezinge (mijn eigen dorp) in W.O. I al sinds vele jaren mijn volle aandacht.

Mijn aandacht gaat vooral naar de aanwezigheid van de Britse troepen, aan de zuidrand van het dorp. Dat is dan van de zomer van 1915 tot de zomer van 1917.

Er is natuurlijk het uitstekende boek van R. Baccarne en J. Steen, Boezinge 1914-1918 - Gasaanval 2e Slag om Ieper, Wervik, 1978. Maar zoals de ondertitel zegt : het gaat tot en met de Gasaanval van 22 april 1915, en nauwelijks iets erna.

Er is onlangs wel een nieuw boek verschenen : Stephen McGreal, Boesinghe.Op dit Nederlandse Forum vindt u een topic met een bespreking.
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=22905

Ik vermoed dat er van de Belgen in Boezinge in 1916 nauwelijks of geen sprake kan zijn.

Aan te raden valt contact op te nemen met het Documentatiecentrum van het In Flanders Fields Museum (Janseniusstraat, Ieper, juist achter de kathedraal). Het is open op woensdagen. Maar ook andere dagen, dan op afspraak. E-mailadres: Stedelijke.Musea@ieper.be

Als u gaat op woensdag, dan kan u daar de kenner bij uitstek van het Belgische Leger aantreffen : Roger Verbeke (van Wervik).

1916 is eigenlijk een zwart gat. Het jaar waarin er veel minder info is, omdat dat het jaar was van: Van het westelijk front geen nieuws. Als de Belgen in Boezinge geweest zijn, dan kan het best geweest zijn in het noorden van Boezinge, in de buurt van het gehucht Steenstrate (grens Boezinge - Zuidschote).