WO1 informatie 10e en 18e linieregiment
Vraag:

Geachte,
Waar kan ik gedetailleerde informatie vinden over 10e linie regiment vanaf 1914 tot 1918. In bijlage een foto van het 10e linie regiment klas 1910. Wanneer ik het vuurkruisersboek raadpleeg dan blijkt dat mijn grootvader Lenders François (Frans) bij het uitbreken van de oorlog (1914) werd ingedeeld bij het 18de linie regilment dat in Namen was gestationeerd. Wie waren zijn oversten, hoe zijn ze uiteindelijk in de Westhoek gekomen. Waar waren ze gekazerneerd? Allemaal vragen waar jullie misschien een antwoord over hebben.
Kan men hieromtrent ergens de legerarchiven raadplegen?
met vriendelijke groet
 

Antwoord:
Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum  -  02.12.2011

 

Er zijn verschillende historieken over het 10de Linieregiment tijdens de Eerste Wereldoorlog; Verschillende zijn in bezit van het kenniscentrum van In Flanders Fields Museum (http://zoeken.ieper.bibliotheek.be/?branch=Ieper/Stedelijke%20Musea) maar het documentatiecentrum van het Legermuseum heeft ze allicht allemaal. 

Normaal gezien zal u in deze boeken  een antwoord op uw vragen vinden.

Indien u nog dieper wilt graven, kunt u inderdaad de archieven van het 10de Linieregiment (en 18de Linieregiment) raadplegen. Beide eenheden maakten deel uit van de 4de Infanterie-Divisie. Die archieven zijn wel enorm en het is niet makkelijk om er je weg in te vinden. Ook dat archief kan geraadpleegd worden in het Legermuseum.