graf soldaat Petrus FELIX
Vraag:

Ik ben op zoek naar het graf van mijn grootvader Petrus FELIX , geboren op13/10/1876 in Moerbeke (Geraardsbergen)Volgens familieleden zou hij gesneuveld zijn op 08/04/1917 in Wavrille Damvillers ( Frankrijk )

Antwoord:
Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum  -  28.02.2013

 

Uw grootvader was ongetwijfeld geen soldaat (meer) toen hij omkwam maar was allicht als Zivil-Arbeiter verplicht tewerkgesteld door de Duitse bezetter.

Dat leid ik af uit volgende elementen:

- hij wordt niet vermeld in de lijst van Belgische militairen die gestorven zijn in de Eerste Wereldoorlog 

- hij is omgekomen in 1917 in een plaats aan de Duitse zijde van het front in de nabijheid van Verdun

Vooral in Zivilarbeiter-Battaillon 9 zaten nogal wat mannen uit de omgeving van Geraardsbergen.

Als u meer wil weten over die verplichte tewerkstelling in ZivilArbeiter-Bataillone kan ik u volgende bijdrage aanraden: Jan Van Coillie, Hulptroepen van de genie van het Duitse leger. in: Descamps, Vancoillie & Vandeweyer: Ten oorlog met schop en houweel. Bijdragen over de hulptroepen van de genie van het Belgische, duitse en Britse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Western Front Association, 2009, p. 15-110

Er zijn verschillende begraafplaatsen in Frankrijk waar zij begraven liggen, onder andere in de Nécropoloe Nationale Brieulles-sur-Meuse en de Nécropole Nationale Pierrepont die beiden niet ver liggen van de plaats waar uw grootvader omkwam.  Ik vond zijn naam echter niet terug onder de begravenen van die begraafplaatsen.

Er zijn voorlopig nog geen volledige lijsten van omgekomen Belgische Zivilarbeiter maar er wordt door sommigen aan gewerkt. Mochten zij zijn naam tegenkomen, dan wordt dit hier gepost.