Karel August Peers
Vraag:

Geachte, mijn grootnonkel, Karel August Peers en broer van mijn grootmoeder Maria Peers, sneuvelde op 9 april 1918.

Ik ben momenteel bezig al de oorlogsbrieven te archiveren. August Peers 6e regiment artillerie 97e batterie 18e brigade: kan u me vertellen waar en in welk onderdeel van de oorlog (lenteoffensief van de Duitsers) hij zou gesneuveld zijn .. ?

Hoe kan ik meer info krijgen? Zelf op onderzoek gaan maar waar? Dank bij voorbaat.

Antwoord:
Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum  -  07.12.2009

 

Een goed startpunt is de database van omgekomen Belgische militairen die te raadplegen is op deze website of op www.inflandersfields.be . Daarin staan reeds volgende details: geboren in Grobbendonk, gestorven (volgens de militaire fiche) op 10 april 1918 om 00u30, begraven in De Panne (Duinhoek), graf 4/101 op 11 april 1918 om 10u.  Let wel: dit is de oorspronkelijke begraafplaats. Het kan zijn dat de familie haar dode na de oorlog elders liet herbegraven.

Zijn eenheid behoorde tot de 6de legerdivisie. In 1936 verscheen een historiek van de eenheid: Historique succinct des 6e et 12e régiments d'Artillerie. Brussel, 1936, 70 p.

Hoewel het Duitse Lente-offensief inderdaad in maart van start was gegaan, was de "Belgische fase" ervan nog niet begonnen. Dat zou pas midden april het geval zijn (met een aanval op Merkem). Wel vonden er van 8 tot 12 april 1918 Duitse aanvallen plaats op de Belgische stellingen bij Nieuwpoort en Ramskapelle. Daarbij werden onder meer vele gasgranaten afgeschoten.

Om zelf meer te weten te komen, kunt u zijn persoonlijk dossier inkijken in de militaire archieven. Daarvoor hebt u naast zijn naam ook zijn geboortedatum nodig. De oudere dossiers (geboren ca voor 1892) en die van de officieren worden bewaard in  het documentatiecentrum van het Legermuseum in Brussel, de jongere dossiers in de Sectie Archieven van het Kwartier Koningin Elisabeth te Evere. U belt best op voorhand om te checken waar het dossier bewaard wordt en om een afspraak te maken:

documentatiecentrum Legermuseum: 02 737 79 33

sectie archieven, Evere: 02 701 33 50

Op beide plaatsen zult u allicht ook de hierboven vermelde historiek kunnen raadplegen.

Zie ook de FAQ: faq.wo1.be/QuestionDetail.aspx