Raymond Lodge
Vraag:

Raymond Lodge werd aanvankelijk begraven, zoals de verslagen het vermelden (ik citeer) “rechts van de weg naar Menen, net voorbij de plaats waar die door de spoorweg naar Zonnebeke wordt gekruist”.

Dit is dus hier vlak in de buurt: bij Hell Fire Corner. Aan het hoofdeinde van het voorlopige graf werd een houten kruis geplaatst, een kleiner exemplaar duidde het voeteneinde aan. Nu ligt hij hier. Hij was 26 jaar oud. Dit staat aangegeven op de site.

Mijn vraag is of de boerderij waar Raymond Lodge aanvankelijk begraven werd, de boerderij: "Hell Fire Farm" betreft. Vanaf de Meenseweg richting Ieper en bij de rotonde rechtsaf?

Dit zou voor ons onderzoek daarna van grote waarde zijn. Groeten Sylvia Lucia.

http://Sylvialucia.nl
 

Antwoord:
Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum  -  15.12.2009

 

Bij Hell Fire Corner was er geen boerderij met die naam. De grote hoeve die zich halfweg tussen Hell Fire Corner en Birr Cross Roads aan de zuidelijke zijde van de Menensteenweg bevond, maar die nu totaal verdwenen is, werd aangeduid met Rifle Farm. Birr Cross Roads Cemetery (zo'n 650 meter van Hell Fire Corner) was echter reeds in gebruik in september 1915 en mij lijkt het waarschijnlijk dat Raymond Lodge al onmiddellijk na zijn dood daar begraven werd, op de dichtsbijgelegen bestaande begraafplaats. Alleen de archieven van de War Graves Commission in Maidenhead kunnen uitsluitsel geven of hij al dan niet na de oorlog ontgraven en herbegraven werd.

Volgens de database van de War Graves Comission was Raymond Lodge, nu dus begraven op Birr Cross Roads, 25 jaar oud toen hij stierf, maar het is mogelijk (en komt nog voor) dat er een discrepantie is tussen de gegevens van de War Graves Commission en wat er op het graf aangeduid staat (of in andere documenten) .