Emma Boncquet
Vraag:

Geachte,

Via deze site kwam ik terecht bij "Zuster Margriet-Marie" die een erg verdienstelijke rol had in ieper tijdens WOI.
Haar echte naam: Boncquet Emma heeft me doen afvragen of zij geen familiebanden had met mensen uit de streek van Wijnedaele bij Torhout.
Mijn moeder noemt nl.:Boncquet Valerie (1910-2009), haar broer was metseraannemer, die in de tijd nog de kerk van Wijnendaele gebouwd heeft, alsook het Albert I-monument te Nieuwpoort aan de Ganzepoot.

Kan mij iemand misschien helpen of er enig familieverband zou bestaan hebben?

Antwoord:
Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum  -  04.01.2010

 

In de inleiding van Oorlogsdagboek van de Ieperse kloosterzuster Margriet-Marie (Emma Boncquet). Oktober 1914-mei 1915. uit het Frans vertaald en van commentaar voorzien door André Gysel. (Gent, Snoeck-Ducaju, 2002), staan enkele biografische en genealogische gegevens.

Zuster Margriet-Marie is geboren in Ieper in 1883. Haar vader Edmond Boncquet had zich een jaar eerder in Ieper gevestigd, maar was zelf geboren in Beselare in 1855, dus directe familiebanden met een gelijknamige familie in het Torhoutse schijnen er niet te zijn. 

In het boek staat evenwel ook: "Een zoektocht naar verdere voorouders leidt naar een landbouwersgezin in Kachtem, dat aan die familienaam een behoorlijke verspreiding bezorgt in West-Vlaanderen."

www.wo1.be/ned/literatuur/boeken/andere/oorlogsnon.htm