Vliegenierskapel in slechte staat - Kaaskerke - 06/06/2017
12 mei 1917, Graaf Paul de Goussencourt, die sergeant-piloot is bij het Militair Vliegwezen, voert met zijn waarnemer, luitenant Léon-Adelin De Cubber, een verkenningsvlucht uit voor de Belgische artillerie. Hierbij wordt hun toestel geraakt. Dat vat vuur en stort neer in Kaaskerke.  Beide inzittenden sneuvelen.

Na de oorlog kochten de ouders van piloot Paul de Goussencourt het terrein waar hun zoon was neergestort om er een gedenkkapel op te richten.  Maar 100 jaar later is deze kapel, die in de volksmond de naam “Vliegenierskapel” kreeg, wegens herhaaldelijk vandalenwerk en diefstal in een bedenkelijke staat. Er worden momenteel volgens de familie van de gesneuvelde piloot onderhandelingen gevoerd met het Diksmuids stadsbestuur om de kapel aan de Kapellestraat, tussen de IJzerdijk en Sint-Jacobskapelle, te restaureren en te beschermen tegen vandalen.

Paul de Goussencourt was van opleiding een burgerlijk ingenieur in de mijnbouw. Maar hij was ook sterk geïnteresseerd in het toen opkomend vliegwezen. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vervoegde hij dan ook het Militair Vliegwezen van het Belgisch leger. Hij kreeg daarbij ook een spoedcursus in Noord-Frankrijk. Vervolgens voerde hij meerdere verkenningsmissies uit boven het front. Maar 12 mei 1917 zou dus zijn laatste missie worden, zijn toestel, een Farman F41, werd geraakt en hij stortte neer achter de Belgische linie tussen de IJzer en Sint-Jacobskapelle, in de omgeving waar nu camping IJzerhoeve is gelegen.  Na de oorlog kochten de ouders van Paul de Goussencourt, die werd begraven op de Belgische Militaire begraafplaats, Heldenweg Adinkerke , enkele hectaren grond in de omgeving waar het vliegtuig van hun enige zoon neerstortte. Ze bouwden er in de jaren twintig een herdenkingskapel. De herinnering aan Paul de Goussencourt werd levendig gehouden binnen de familie. Een plaatselijke buur hield intussen op vraag van de familie ook een oogje in het zeil zodat de kapel, die afgelegen ligt, in goede staat bleef en onderhouden werd.

In de jaren tachtig verkocht de familie het grootste deel van de landbouwgrond maar de kapel met de toegangsweg vanaf de Kapellestraat behield ze.  In de verkoopakte van deze grond was wel de clausule opgenomen dat de koper van deze grond voortaan zou toezien op de kapel. Maar dat is niet gebeurd.  Hierdoor kregen vandalen er steeds meer vrij spel. Zo werden er ook glasramen, die nog dateerden uit de 19de eeuw, gestolen.  Reeds eerder werden er door de familie kleine herstellingen uitgevoerd en beschermingsmaatregelen zoals het plaatsen van traliewerk, genomen om er respectloze vandalen weg te houden. Maar alle inspanningen ten spijt moet de familie vaststellen dat steeds opnieuw door vandalenstreken de Vliegenierskapel aftakelt. Ze betreurt daarbij ook de berichten als zou de familie niet meer omkijken naar de kapel waardoor ze komt te vervallen. Alleen met een gezamenlijke inspanning is de toekomst van de Vliegenierskapel verzekerd.

Naam verkeerd gespeld

Op de grafzek van Paul de Goussencourt staat zijn naam trouwens verkeerd gespeld (DECOUSSENCOURT) en staat er geen geboortedatum bij vermeld.

DSC_7690

DSC_7691

DSC_7692

DSC_7696

DSC_7698

DSC_7699

DSC_7701

DSC_7702

DSC_7703
  Pagina aangemaakt door Filip Van Loo.