100 Jaar Guynemer monument - Poelkapelle - 08/07/2023
Het monument voor vliegenier Georges Guynemer werd op 8 juli 1923 officieel ingehuldigd. 100 jaar later, op 8 juli 2023, werd dit plechtig herdacht. 

Het Franse ‘Le Capitaine’ verwijst naar Georges Guynemer, één van de bekendste luchthelden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvoor een monument is opgericht in Poelkapelle met de kenmerkende ooievaar, een verwijzing naar het Escadrille des Cicognes.Het Musique de l'Air, de band van de Franse luchtmacht nam deel aan de plechtigheid.

Aankomst van de genodigden.

Ook een vertegenwoordiger van de koning was aanwezig.

100 jaar na datum werd het monument opnieuw onthuld.Het P1917A creëerde het afgelopen 15 jaar een replica van de tank MARK IV. Deze tank is rijvaardig en deed dit dan ook tussen Sint-Juliaan en Poelkapelle. Het traject van Sint- Juliaan naar Poelkapelle was 3,5 km lang en mensen kondeen meewandelen met de tank, een heruitgave van zijn laatste rit uit oktober 1917.

De lagere school in Poelkapelle heet niet voor niets 'De Ooievaar', een verwijzing naar Georges Guynemer.Neerleggen van kransen.

De volksliederen sloten de plechtigheid af.Geënsceneerd legendarisch luchtgevecht Georges Guynemer vs Ernst Udet
 
Georges Guynemer droeg naast vele titels ook die van ‘LE CHEVALIER DE L’AIR’, een titel die hij toebedacht kreeg na zijn legendarisch ‘dogfight’ met de Duitse piloot Ernst Udet. In het heetst van de strijd blokkeerde het machinegeweer van deze laatste. Hij was een vogel voor de kat toen Guynemer op hem aan vloog. Guynemer had echter in de gaten dat er bij de Duitse piloot iets scheelde en in plaats van hem neer te schieten vloog hij hem al groetend voorbij. Een daad van ridderlijkheid.
 
Dit legendarisch luchtgevecht werd door de Moorseelse vliegclub nagebootst terwijl de mensen op de grond dit konden volgen via een simulatie die op groot scherm te zien was.
  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be - Foto's/Pictures Eric Compernolle.