Op 1 maart 2014 opende het vernieuwde ‘Museum aan de IJzer’ zijn deuren. De IJzertoren telt 22 verdiepingen, allemaal als museum ingericht.
We nodigen je uit om zelf het verhaal van het Belgisch-Duitse front tijdens de Eerste Wereldoorlog te ontdekken en de krachtlijnen van de Vlaamse ontvoogding tijdens en na de oorlog te verkennen. Het Museum aan de IJzer is geen oorlogsmuseum, maar vooral een vredesmuseum. De vredesgedachte loopt als een rode draad doorheen het hele museum.
'Wat rest van het leven. Wat blijft van het land.’ Met deze ene zin vatten we de verhaallijn van het museum samen.
Met 'Wat rest van het leven' vertellen we de menselijke kant van de oorlog. Hoe proberen de soldaten een 'normaal leven' op te bouwen aan het front? Wat nemen mensen mee als ze plots op de vlucht slaan? Op welke manier proberen frontsoldaten de oorlog te verwerken eens ze weer thuis zijn? 'Wat blijft van het land' verwijst niet enkel naar de littekens die de oorlog in het omliggende landschap trok maar focust de aandacht ook op het Belgisch patriottisme, het Vlaams-nationalisme en de Vlaamse beweging tijdens en na WO I.
Voor de feestelijke opening op vrijdagavond 28/ februari 2014 van het vernieuwde "Museum aan de IJzer" werd een academische zitting gehouden in de feestzaal van het Technisch Atheneum, Kaaskerkestraat 22 te 8600 Diksmuide.
Diverse personaliteiten van de ondersteunende instanties namen er het woord waarna een eerste bezoek aan het museum plaats vond. Hopelijk komen velen nog eens terug en delen hun ervaring mede aan anderen.

De nieuwe benaming 'Museum aan de IJzer'
Dhr Vindevogel bracht een vredeslied
Verwelkoming door Paul De Belder
(algemeen voorzitter ‘Aan de IJzer’)
Panelgesprek met Luc Vandeweyer
(voorzitter museumwerkgroep) en moderator: Rik Van Cauwelaert
(journalist)
Paul Breyne
(commissaris-generaal herdenking WO I)
Lies Laridon
(burgemeester stad Diksmuide, provincieraadslid), Guido Decorte
(gedeputeerde provincie West-Vlaanderen), Myriam Vanlerberghe
(gedeputeerde provincie West-Vlaanderen) en de moderator: Rik Van Cauwelaert
(journalist)
Muzikaal intermezzo door Willem Vermandere die op onnavolgbare wijze aangepaste muziek bracht met grote levenswijsheden en tegen onrecht in de wereld.
Anna Vuylsteke, geboren in de oorlogsjaren 1914-1918 - momenteel 99 jaar. Haar boodschap voor vrede werd ons voorgesteld op een filmpje terug te bekijken op:
http://www.youtube.com en zoeken op: ort e kè
Naast Anna Vuylsteke: Peter Verplancke
(conservator), Steven Maes
(educatief medewerker) en Dirk Demeurie
(algemeen secretaris).
Alle medewerkers en/of vrijwilligers aan dit vernieuwde project ter gelegenheid van 100 jaar Groote Oorlog werden op het toneel geroepen voor een dankwoord en de groepsfoto.
Hilde Crevits
(Vlaams minister) verantwoordelijk voor wegen en verkeer
Geert Bourgeois, Vlaams Minister voor toerisme
Toespraak door Jan Peumans
(voorzitter Vlaams parlement)
Tot slot werden alle aanwezigen door Dirk Demeurie, algemeen secretaris uitgenodigd voor de rondleiding in het museum en de receptie.
De nieuwe parkingplaatsen aan de IJzertoren
vzw Voor Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid
vzw Bedevaart naar de Graven aan de IJzer
IJzerdijk 49, 8600 Diksmuide
tel. 051/50 02 86 – fax 051/50 22 58
info@aandeijzer.be – www.aandeijzer.be – www.tenvrede.be
Pagina aangemaakt door Albert Ommey.