Herdenking Wapenstilstand - Woumen - 12/11/2014
Ieder jaar wordt in Woumen op een serene wijze wapenstilstand herdacht, het einde van ‘Den Grooten Oorlog 1914-1918’. De datum 11 november slaat op de wapenstilstand na de oorlog van '14-'18 maar de bevrijding van 1945 wordt op dezelfde dag in herdenking gebracht. 

De herdenking begon met een speciale woorddienst in de prachtige Sint-Andreaskerk, opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare ‘Hoger op’. Oud-strijders en leden van de oud-strijdersbond brachten daarna aan de oorlogsmonumenten hulde aan de slachtoffers.

Aan het oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen op het dorpsplein en aan de gedenkplaat voor de inname van Rille, aangebracht op de gevel van het voormalige gemeentehuis werden kransen neergelegd door onder meer Leon Vanhouwe, voorzitter van de Vaderlandslievende Verenigingen Diksmuide , René Roelens, Ere-Burgemeester en Voorzitter van de plaatselijke Oudstrijdersbond en schepen Martin Obin namens het stadsbestuur van Diksmuide.

“De  getuigen van de eerste wereldoorlog zijn overleden, maar hun verhalen leven voort”, zei schepen Martin Obin in zij toespraak. Het was een bijzonder sereen moment  toen trompettist Kurt Lapere de last post blies, dat indruk maakte op de toeschouwers. Kurt Lapere is niet aan zijn proefstuk toe. Hij speelde ook al solo in de kerk en is trompettist bij de Koninklijke Harmonie ‘Hoger Op’ van Woumen.

De gedenkplaat aan het voormalige gemeentehuis is een memoriam voor de inname van Rille op 28 september 1918. Om 5 uur 's morgens heeft de compagnie Wielrijders, geholpen door een half peloton vrijwilligers van het 1e Lansiers / L. Gr./ 4 L.D. onder bevel van kapitein Jacquemin bij verassing (sic) de stormloop ingezet op de verdedigingswerken van Rille die zij na een bloedig gevecht ingenomen heeft" met opsomming van de namen van de gesneuvelden.

Bij Gedenkmuur voor de bevrijding van de Blankaart werd een tevens een serene plechtigheid gehouden. Dit monument ter nagedachtenis van de bevrijding van de Blankaart tijdens het Eindoffensief van 28 september 1918, is een roodbakstenen muur met bronzen gedenkplaat n.o.v. Louis Dupont (gesigneerd) met het opschrift: "Op 28 september 1918 tijdens het oprukken van het 20e Linieregiment werd de grendelstelling de Blankaart na vier bloedige stormlopen ingenomen door het 2e Pon 11e Cie versterkt met elementen van de 9e, 10e en 12e Cies onder het bevel van luitenant Ivan Colmant" en het portret (profiel) van luitenant Ivan Colmant. Respectievelijk naast en onder de gedenkplaat bronzen kruis en de namen: "Namur, Dendermonde, Yzer, Zarren, Handzame" in bronzen letters.
 
Dit nooit meer…
Op 11 november 1918, na 1.568 dagen van een wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af. Het betekende het einde van 'Den Grooten Oorlog'. Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen sloten de overeenkomst in een treinwagon, die nu nog steeds op dezelfde rails staan in het Franse plaatsje Compiègne.

De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost. Alleen al in West-Vlaanderen sneuvelden 400.000 jongen mensen in een verschrikkelijke loopgravenoorlog. Nu staat 11 november voor de herdenking van alle oorlogen in de wereld.

Op 11 november herdenken we zowel WO I en WO II. Er is maar één officiële feestdag voor het eind aan de twee wereldoorlogen. De datum slaat op de wapenstilstand na de oorlog van '14-'18 maar de bevrijding van 1945 mag op dezelfde dag in die herdenking delen.

Vernieling, onnoemelijk veel doden, hertekende wereldkaarten, slagvelden vol gesneuvelden, er zijn veel gelijkenissen tussen de eerste en de tweede oorlog, maar ook opmerkelijke verschillen. Eén van de grootste is dat de tweede nog veel 'wreder' dan de eerste is geweest.
 
Ten eeuwigen dage blijven we hulde brengen aan onze dappere strijders en betreurde slachtoffers.
Uit de oorlog 1914-1918

28 soldaten van Woumen, gesneuveld tijdens de eerste wereldoorlog en wiens naam vermeld staat op het dodenmonument.
Leon Boudeyn - Richard Brouckaert - Pius Bryon - René Coppenolle - Richard Couvreur - Aloïs Debruyne - Petrus Declerck - Alfons Decap - Leon Depoorter - Kamiel Depuydt - Emiel Desodt - Kamiel Desramaut - Oscar Desramaut - Henri Dewyze - Louis Duron - Almoezenier Duron - Camiel Serryn - Henri Serryn - Jules Tanghe - Achiel Taveime - Henri Vandamme - Jerome Vanhee - Henri Vanlerberghe - Camiel Vanrobaeys - René Vanstechelman - Richard Vanhauwe - Isidoor Vantoortelboom - Oscar Vermeersch - Jules Veryser
 
34 burgerlijke slachtoffers: mensen van Woumen, wiens naam eveneens vermeld staat op het dodenmonument voor de kerk.
André Accou - Aloïs Amery - Bruno Beauprez - Emelie Beauprez - Romanie Casteleyn - Henri Decoodt - Pieter Decramer - Camiel Dekemel - David Deleu - Henri Demeyer - Henri Dubreu - Elisa Durie - Petrus Gryson - Aloïs Hoomaert - Silvie Hoornaert - Henri Mackelberg - Karel Mackelberg - Aloïs Marchand - Karel Pollentier - Albert Gryson - Arthur Slembrouck - Henri Slembrouck - René Slembrouck - Christina Spruyt - Edmond Timperman - Pieter Vallaeys - Leon Vallaeys - David Igodt - Hector Igodt - Henri Vanlerberghe - René Van Peperstraete - Silvie Verhille - Louis Walleyn - Aloïs Seys
 
Op de gedenkplaat van het Belgisch Leger (in de muur van het gemeentehuis) 15 namen van de Campagnie wielrijders en een half peloton vrijwilligers van het eerste Lansiers, 4de Legerafdeling, geleid door Kapitein Jacquemin, gevallen voor de bevrijding van de Rhille op 28 september 1918.
Sergeant Gustaaf Heyvaert - Sergeant Maurits Lhermitte
De volgende wielrijders: Pierre Bans - Albert Derese - Theofiel Deveireman - Jean-Baptist Goethals - Antoon Lambert - Jules Lefevre - Camiel Guerriau - Fernand Mayeur - Louis Raes - Louis Schoonjans - Emiel Viveire - Jozef Van Heist - Ruiter Mariën
 
33 soldaten gesneuveld bij het innemen van de Blankaart door het 20ste Linie regiment op 28 september 1918, onder bevel van Luitenant Colman
 
Arthur Bernard - Soldaat Borms - Arthur Buseyne - Alidoor Claeys - Gustaaf Debacker - Marcel De Bray - Pieter De Jonghe - Florent Dorsimont - Jozef Geertsen - Camiel Ghekiere - Filemon Hautenhuyze - Frans Janssens - Jozef Lood - Karel Moutiers - Leo Meersman - Pierre Motte - Jerome Notredame - Felix Peeters - Louis Strauwen - Camiel Ureel - Jan Vanderberk - Marius Vandervreken - Adolf Van Haelst - Georges Willems - Jacques Van Hamme - Cyriel Strauwen - Jozef Onghena - Jules Vanhoirsbilck - Leon Dazy - Pierre Hougardy - Louis Michiels - Louis Verwimp - Pierre Dusong
 
Tijdens de oorlog 40-45
Slachtoffers van Woumen
:
Albert Deleu - Albrecht Ryckaert, politiek gevangene en Gilbert Dupon
 
Engelse vliegeniers die hier begraven liggen
 
Officier Collings - Officier Sherwood: 19 jaar - Sergeant Nash: 21 jaar - Sergeant Pickering - Sergeant Telrut
Soldaat Smith en 4 onbekenden op wiens zerkje geschreven staat:
“Onbekend, maar door God gekend!” gesneuveld tussen 26 en 28 mei 1940
 
  Pagina aangemaakt door Bertrand Vande Ginste.