Festival Ten Vrede 2014: win een helikoptervlucht
11 July 2014 - Kaaskerke - Bron: Festival Ten Vrede
In 2014 wordt voor de 13de keer op rij in Diksmuide het Festival Ten Vrede aan de IJzer georganiseerd. Gegroeid uit de boodschap van de frontsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog 'Nooit meer oorlog, Zelfbestuur, Godsvrede' wordt tegenwoordig in en om het Museum aan de IJzer (IJzertoren) verder gewerkt aan 'Vrede, Vrijheid, Verdraagzaamheid'.



Ten Vrede is een festival met internationale uitstraling. Een festival met een ruggengraat, een groot hart en wijd open armen. Ten Vrede festivalt niet alleen, in de buik ervan groeiden allerlei randactiviteiten en projecten die jong en oud doen stilstaan bij de harde (wapen)feiten en problemen van elke dag, wereldwijd.

Ten Vrede, dat is talentrijke en gemotiveerde artiesten een forum geven;
Ten Vrede, dat zijn kunstenaars die hun vredescreaties tentoonstellen;
Ten Vrede, dat is fietsen, wandelen, lopen met dat ene grote doel als inzet;
Ten Vrede i s er voor alle leeftijden;
Ten Vrede, dat is over politieke grenzen heen streven naar meer verdraagzaamheid, wat ons moet leiden naar de ultieme wens: VREDE!
Ten Vrede, dat is een gezamenlijke en solidaire schreeuw om een duurzame samenleving, over alle grenzen heen.
Ten Vrede, dat zijn jullie, dat zijn wij, dat zijn de vele vrijwillige medewerkers en de sponsors die zich elk jaar opnieuw engageren. Waarvoor onze oprechte dank!

Tot op het Festival Ten Vrede op 29, 30 en 31 augustus 2014.

INFO & TICKETS: www.tenvrede.be

Volg ons op twitter via @madijzer voor o.a. de laatste nieuwtjes inzake #tenvrede

Schrijf een HAIKU (via info@aandeijzer.be) of een TWEET (via @madijzer#tenvrede) en WIN EEN HELIKOPTERVLUCHT boven de WOI-frontstreek met Europees President HERMAN VAN ROMPUY.

De Europees President opent het festival op vrijdag 29 augustus a.s. om 15.00u en wordt bij deze gelegenheid geïnterviewd door Europa-journalist van de VRT, Michaël Van Droogenbroeck.  In 2012 kreeg de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede voor de bevordering van vrede, verzoening en mensenrechten in Europa, en dit jaar ontving Herman Van Rompuy de prestigieuze Internationale Karelsprijs van Aken (Internationaler Karlspreis zu Aachen), de oudste en bekendste prijs die u itgereikt wordt voor verdiensten ter bevordering van de Europese eenwording.

De huidige Europese constructie is echter allerminst onomstreden. Stof genoeg dus voor een boeiend gesprek o.l.v. VRT-journalist en Europakenner Michaël Van Droogenbroeck.

Niemand kan immers ontkennen dat de Europese economische samenwerking een situatie creëerde waarbij meer te bereiken viel door samen te werken dan door te vechten. Of dat de welvaart er globaal genomen sterk op vooruit ging. Maar was een en ander ook zo goed voor de rest van de wereld? Heeft de EU moreel gezag weten op te bouwen en verzilvert ze dit? Europa is na de VS alvast nog altijd de grootste wapenproducent en wapenleverancier ter wereld en de EU slaagt er maar niet in om deze wapenproductie en -export aan banden te leggen, integendeel: zo moesten de Vlaamse criteria naar beneden toe bijgesteld worden om niet in strijd te zijn met de Europese richtlijnen …

Is het niet zo dat de EU pas een beslissend e factor kan worden als er een gezamenlijk buitenlands beleid gevoerd wordt en er een eengemaakt beleid komt inzake peacekeeping, ontwikkelingssamenwerking en de klimaatproblematiek? Hoe lang, bochtig en gevaarlijk is de weg naar deze opdracht?

Kortom, is Europa een gesel of een zegen ... voor de vrede, de democratie, het welzijn van de burgers, de rechten van de volken-zonder-staat?

Inspiratie genoeg voor een beklijvende haiku (via info@aandeijzer.be) of – iets laagdrempeliger – een tweet (via @madijzer#tenvrede)! Een selectie van de ingestuurde haiku’s en/of tweets wordt aangebracht op de festivalweide. De twee ‘sterkste’ haiku’s of tweets - geselecteerd door de president zelf - worden onthuld bij de start van het festival en de laureaten mogen met de president meevliegen over de frontstreek ...