Zonnebeke herdenkt 100 jaar Slag bij Passendale
06 februari 2017 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
Tussen 29 juli en 12 november 2017 organiseren het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de gemeente Zonnebeke, met steun van de Vlaamse Regering, verschillende herdenkingsmomenten rond ‘100 jaar Slag bij Passendale’. Tijdens de Derde Slag bij Ieper, ook gekend als de Slag bij Passendale, vallen na ongeveer 100 dagen van zware gevechten meer dan 450.000 slachtoffers. Om deze meest bloedige slag uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen te gedenken,  stelde het MMP1917 een programma samen van officiële herdenkingsplechtigheden en verschillende culturele en educatieve activiteiten.

‘Dit jaar verwachten we heel wat internationale bezoekers die in dit belangrijk herdenkingsjaar naar onze streek zullen afzakken. Net omwille hiervan, maar ook met het oog op de verdere exploitatie van het MMP1917 na de herdenkingsperiode, hebben we het museum en het bezoekerscentrum van CWGC Tyne Cot Cemetery grondig onder handen genomen en opgefrist’, aldus Steven Vandenbussche, Directeur Memorial Museum Passchendaele 1917.

Herdenkingsplechtigheden en themaweekends

In samenwerking met het GPS1917 vzw, de Belgische en Vlaamse Overheid en de betrokken naties organiseren het museum en de gemeente Zonnebeke verschillende herdenkingsmomenten rond ‘100 jaar Slag bij Passendale’. Zo vinden er tussen 29 juli en 12 november in Zonnebeke/Passendale vijf grote herdenkingsplechtigheden, het Passchendaele weekend met Living History, het Schots themaweekend met internationale taptoe en een ‘Poppies’Run – In memoriam Alex Decoteau’ plaats. Op 3 juni opent de tijdelijke tentoonstelling ‘1917. Totale oorlog in Vlaanderen – Passendale, landschap in oorlog.’ Deze tentoonstelling maakt deel uit van het totaal project ‘1917.Totale oorlog in Vlaanderen’. Hierbij brengen 7 gemeenten, in samenwerking met Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen, het verhaal van ‘1917’ aan de hand van tentoonstellingen en infomodules bij de belangrijkste WOI-musea en -sites in de Zuidelijke Westhoek.

Unieke reflectie op CWGC Tyne Cot Cemetery

Op zaterdagavond 14 oktober 2017 gaat er met  ‘Silent City Meets Living City’ een uitzonderlijk herdenkingsmoment op CWGC Tyne Cot Cemetery door. Deze begraafplaats in Passendale is met haar bijna 12.000 graven en 35.000 namen van vermisten de grootste begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission ter wereld. Het MMP1917 en de gemeente zoeken zoveel mogelijk vrijwilligers om de grafstenen en het Tyne Cot Memorial te belichten tijdens een serene klank- en lichtvoorstelling. Wie dit uniek en krachtig moment van stilte en reflectie wil bijwonen, dient zich te registeren op www.passchendaele2017.org.

‘2017 wordt een druk jaar voor het museum en Zonnebeke.  Om de bezoekers en de bewoners te informeren gebruiken we verschillende communicatiemiddelen zoals drukwerk, de website www.passchendaele2017.org, onze social media kanalen, infovergaderingen, ambassadeurs … Tijdens de voorbereidingen en de herdenkingen kunnen we gelukkig  rekenen op de collega’s van het museum, de gemeente en de vele vrijwilligers van het GPS1917’, besluit Sabine Vanderhaeghen, schepen voor Herdenking 14-18.

Van links naar rechts: Debbie Manhaeve, Sabine Vanderhaeghen en Steven Vandenbussche.Voor meer informatie

Memorial Museum Passchendaele 1917, Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke, www.passchendaele.be