Eén viert 100 jaar Wapenstilstand met marathonuitzending ‘Nooit meer ten oorlog’
27 October 2018 - Ieper - Bron: VRT
Op 11 november 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand werd afgekondigd. Het mag dan al een eeuw geleden zijn, de impact van en herinnering aan die Groote Oorlog zitten nog in ieders geheugen gegrift. De voorbije vijf jaar blikte de VRT geregeld terug op de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november biedt Eén met Nooit meer ten oorlog een passend sluitstuk.

Vanaf 12 uur wordt een hele dag live vanop de Grote Markt in Ieper uitgezonden, met Karl Vannieuwkerke, Arnout Hauben en Goedele Wachters als gastheren- en vrouw. In Nooit meer ten oorlog vormen boeiende gesprekken, reportages en muzikale intermezzo’s de hoofdingrediënten.
Eén maakt de themadag volledig met een live uitzending van de herdenkingsceremonie aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel vanaf 10.30 uur. Om 11.20 uur zendt Eén het Paleisconcert uit.

Karl Vannieuwkerke live vanuit Ieper

Journalist en presenator Karl Vannieuwkerke, zelf geboren in Ieper en erg geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog, praat vanuit een studio op de Grote Markt in Ieper alles vakkundig aan elkaar. 

Hij ontvangt er tal van gasten, die allen vanuit een eigen invalshoek een link hebben met de Groote Oorlog, zoals bijvoorbeeld 
  • Piet Chielens, historicus en coördinator van het In Flanders Fields Museum, 
  • Pieter Serrien, auteur van recent gepubliceerde Het Elfde Uur en 
  • legerofficier Tom Symoens. 
  • wetenschapper Lieven Scheire, 
  • Gone West-Coördinator Vivi Lombaerts 
  • actrice en schrijfster Katrin Löhmann. 
  • Dokter Marc Van Ranst komt vertellen over hygiëne, shellshock en de Spaanse Griep tijdens de Groote Oorlog. 
  • acteur Wim Opbrouck, die voorbije zomer het Peace to the World-concert organiseerde, 
  • professor Mathieu Zana Etambala die met een Afrikaanse blik kijkt naar de Eerste Wereldoorlog en 
  • actrice Barbara Sarafian, die meespeelde in de fictiereeks In Vlaamse velden en meewerkte aan 'Le Grand Troupeau'. 
  • Fotografe Lieve Blancquaert duikt voor de kijkers in het fotografisch verleden van koningin Elisabeth, 
  • cabaretier Nigel Williams bekijkt de Groote Oorlog vanuit zijn Engelse roots en 
  • archeoloog Simon Verdegem reconstrueert het dagelijkse leven in de loopgraven van 100 jaar geleden. 
  • journaliste Annelies Beck, die een roman schreef over Belgische vluchtelingen tijdens WOI,
  • oorlogsreporter en vredesambassadeur Rudi Vranckx maakt een stand van zaken op van de wereld anno 2018. 
Al deze gasten gaan met Karl dieper in op verschillende facetten van die Groote Oorlog.

Goedele Wachters op pad

Vanuit de studio gaat Karl geregeld over naar Goedele Wachters, die als vliegende reporter van dienst op zoek gaat naar wat op 11 november leeft. Goedele snuift de sfeer op in Ieper en praat met voorbijgangers en belangrijke figuren.

Reportages uit de Westhoek

Er blijven ontzettend veel verhalen te vinden over de Groote Oorlog. Ook in Vlaanderen, en in het bijzonder in de Westhoek, herinneren sommige plekken en verhalen aan de Eerste Wereldoorlog.
  • Arnout Hauben trekt naar de herbegraving van de Nieuw-Zeelandse officier Captain Walker en ontmoet er zijn nazaten. In april 2016 was hij zelf getuige toen de resten van Henry John ‘Captain’ Walker werden teruggevonden.
  • Joris Hessels vaart de Noordzee op om duikers te begeleiden naar het wrak van de in 1916 gezonken Duitse UB29-boot en reist door naar Duitsland voor een pakkend verhaal.
  • Kamagurka gaat samen met zijn moeder op zoek naar de oorlogsgeschiedenis van zijn grootvader Charles.
  • Wim Lybaert reist door de Westhoek met zijn Colombus en neemt Willem Vermandere mee aan boord, dé culturele herdenker van Eerste Wereldoorlog sinds de jaren zeventig.
Actua

Tijdens de uitzending werpen de makers een blik op de herdenkingen over heel België en in landen als Frankrijk, Groot-Brittanië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. In samenwerking met VRT NWS worden de ceremonie aan het Graf van de Onbekende Soldaat, The Last Post en de herdenking in Mons in beeld gebracht.

Archief

Getuigen van de Eerste Wereldoorlog zijn er niet meer, maar de verhalen en emoties uit die periode herleven dankzij fragmenten en beelden uit het rijke VRT-archief. Ook buitenlandse archieven bezitten exclusief beeldmateriaal: authentieke luchtbeelden van 11 november 1918, getuigenissen van oud-strijders, beelden van de Last Post en de Menenpoort door de jaren heen…

Muziek

De reportages, gesprekken en beeldfragmenten worden afgewisseld met live muziek. Onder andere Dez Mona, Ozark Henry, Wim Opbrouck en Brihang scheppen met pakkende optredens sfeer aan de Menenpoort in Ieper.

Er zijn tijdens de uitzending ook verschillende muziekreportages, waarvoor Arnout Hauben langs de frontlijn trok. Op verschillende plekken hij luisterde hij naar de muzikale oorlogsvertellingen van gereputeerde artiesten:
  • Jef Neve brengt “Solitude” in Talbot House, dat een onthaastingplaats (‘Clubhouse’) was voor Engelse soldaten in Poperinge tijdens WOI.
  • Arnout treft Luka Bloom op de boerderij van Pépé Jérome, de grootvader van Arnouts vrouw die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk moest vluchten. Luka brengt er met “Isabelle” een lied over de droom van een jong meisje in 1914, net voor het uitbreken van de oorlog. 
  • Wannes Cappelle speelt het nummer “Spelen in Berlijn”, dat gaat over het leven van de Canadese topatleet/marathonloper James Duffy, die in 1916 stierf.
  • Hannelore Bedert kaart de gasaanvallen tijdens de Groote Oorlog aan met het nummer “Yp de grond”.
Zowel de gesprekken met de studiogasten als de reportages, het archiefmateriaal en de muzikale intermezzo's zorgen voor een hele dag boeiende televisie. Eén legt daarbij de klemtoon op het menselijke verhaal, tegen een achtergrond van een verschrikkelijke oorlog.

Eindigen doet de uitzending om 20.45 uur, na een speciale uitvoering van The Last Post aan de Menenpoort, in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Filip.

Nooit meer ten oorlog neemt Vlaanderen terug in de tijd, naar het begin van de vrede.

Deze uitzending is een co-productie van VRT en de Chinezen

Nooit meer ten oorlog, zondag 11 november om 12 uur op Eén.