Documentaire Vermist en Gevonden toont jongerenblik op Eerste Wereldoorlog-archeologie
30 April 2025
- Ieper
- Bron: IFFM
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen naar schatting 600.000 slachtoffers in België, duizenden van hen zijn tot op de dag van vandaag vermist. Als er menselijke resten worden gevonden, doen archeologen er alles aan om die persoon te identificeren. De documentaire 'Vermist en Gevonden' volgt achttien leerlingen van het College van Ieper die het proces van vondst tot identificatie en de impact ervan in beeld brengt. Hun jongerenblik zorgt voor een inspirerende kijk op verleden en heden.
Woensdag 7 mei 2025 gaat de documentaire 'Vermist en Gevonden' van het In Flanders Fields Museum in première in CC Het Perron in Ieper. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.
Een jongerenblik op archeologie
Achttien leerlingen van het College van Ieper volgden in het eerste semester van dit schooljaar een intensief seminarie over vermisten van de Eerste Wereldoorlog. Onder begeleiding van experts in archeologie, geschiedenis, ethiek, psychologie en media verkenden ze het thema op betekenisvolle locaties: van het kenniscentrum van het In Flanders Fields Museum tot begraafplaatsen en vindplaatsen van vermisten.
Tijdens workshops onderzochten ze zelf, aan de hand van historische bronnen, waar vermisten mogelijk begraven liggen. Hun ervaringen en inzichten vormen de rode draad van de documentaire Vermist en Gevonden.
Samen met het museumteam selecteerden de leerlingen de gesprekspartners en bepaalden ze de vragen. Na een mediatraining door VRT-journalist Tijs Mauroo gingen ze zelf in gesprek en hielden ze onderweg een videodagboek bij. Je herkent de stem van Arnout Hauben als voice-over. De productie en regie van de documentaire film waren in handen van Danse La Pluie.
Enkele citaten:
- Emmily Talpe, Schepen van musea Ieper: “De documentaire toont dat jongeren nog steeds grote belangstelling tonen voor het onderwerp van de Eerste Wereldoorlog en ook een eigen blik ontwikkelen op de ethische aspecten van WOI-archeologie.”
- Ben Weyts, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed : "Je kan het verhaal van Vlaanderen niet vertellen zonder het te hebben over de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. We moeten dat verhaal blijven doorgeven aan steeds nieuwe generaties van jonge Vlamingen. Met dit soort projecten willen we duidelijk maken dat de Groote Oorlog geen stoffig en abstract verleden is: dit gaat over onze geschiedenis, die ons gevormd heeft, waaruit nog altijd lessen te trekken zijn. Vandaag is de wens van de IJzertoren ‘Nooit meer oorlog’ relevanter dan ooit”. ~Ben Weyts, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed
- Stephen Lodewyck, In Flanders Fields Museum: “Onder Vlaamse velden liggen nog menselijke resten van vele tienduizenden vermisten. Hoe kan archeologie de identiteit en de laatste lotgevallen van deze militairen achterhalen? Hoe verloopt het proces van vondst van een lichaam tot een herbegraving op een militaire begraafplaats? Dit zijn de vragen die het project geïnspireerd hebben en tot een sterke documentaire geleid hebben.”
- Peter De Wilde, administrateur-generaal van Onroerend Erfgoed: "Met ‘Vermist en Gevonden’ brengen jongeren niet alleen het complexe proces rond archeologische vondsten tot leven, ze maken ook voelbaar hoe verleden en heden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ze tonen ons hoe erfgoed ons kan begeesteren, engageren en uitnodigen om stil te staan bij de sporen van het verleden en de verhalen die we nooit mogen vergeten."
In de klas, online en op betekenisvolle plek
De documentaire wordt na de première beschikbaar via de website van het In Flanders Fields Museum en is ondertiteld in het Nederlands, Frans, Duits of Engels. Het is een krachtig leermiddel voor leerkrachten in het secundair onderwijs om thema’s als oorlogsgeschiedenis, archeologie en ethiek bespreekbaar te maken in de klas. De film daagt leerlingen uit om na te denken over de sporen van het verleden én de ethische vragen die daarbij horen. De actualiteit is nooit ver weg.
Daarnaast zal de documentaire permanent te zien zijn in Hoeve Klein Zwaanhof, het noordelijke instappunt van de Ieperboog, vlakbij Yorkshire Trench & Dugout, een plek met jaarlijks 30.000 bezoekers. Bij de uitbreiding van het bedrijventerrein in de jaren '90 werden hier meer dan meer dan 200 lichamen gevonden en geborgen. Zo krijgt de film een blijvende plaats in het landschap dat hij helpt te duiden, voor een internationaal publiek.
Het project kwam tot stand met steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed en in samenwerking met het Vlaams Vredesinstituut.