3e linieregiment
Vraag:

Geachte,
Bedankt voor het antwoord betreffende de hoeve Raoul

De broer van mijn grootmoeder was bij het 3e linieregiment,10ecompagnie,hij was soldaat 2e klas. Kunt U mij zeggen waar dit regiment gevochten heeft? Misschien ook wat een soldaat 2e klas was?

Misschien zijn er ook foto´s van te vinden of boeken?

In elk geval bedankt
 

Antwoord:
Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum  -  06.10.2011

 

Soldaat 2de Klasse is de laagste rang in het Belgische leger van toen - gewoon soldaat dus.

 

Het 3de Linieregiment behoorde tot de 1ste Legerdivisie. Was voor de oorlog in garnizoen in Oostende, en bestond vooral uit West-Vlamingen. 

 

Tijdens de Duitse inval en de bewegingsoorlog van augustus-oktober 1914: Grimde, Leuven, Weerde, Zemst, Hofstade, Schiplaken, Kapelle-op-den-Bosch- IJzer (van Schoore tot Pervijze). Daarna tot aan het Bevrijdingsoffensief:  de dagen na 22 april 1915: bijdrage aan Tweede Slag bij Ieper nabij Steenstrate, dan bij Diksmuide en verschillende andere sectoren aan de IJzer.

 

Voor meer gedetailleerde informatie verwijs ik u graag naar de historieken van de eenheid: 3de linieregiment : historiek van het regiment gedurende den veldtocht 1914-18 = 3e regiment de ligne : historique du régiment pendant la campagne 1914-18  en Les 3e et 23e Régiments de Ligne en campagne . Deze boeken, evenals vele foto's kunt u raadplegen in het kenniscentrum van In Flanders Fields Museum of in het documentatiecentrum van het Legermuseum. 

 

Langs de weg Ieper-Diksmuide staan er verschillende monumenten die herinneren aan het 3de Linieregiment: een monument vlakbij de brug van Steenstrate, en een mooi beeld van Armand Van Eecke in Merkem. Deze laatste kwam om enkele dagen voor uw grootoom en vlakbij dezelfde plek. Over hem werd ook een huldeboek gepubliceerd.