Sint-Idesbald 1914: tastbaar oorlogsgevaar…
Koksijds VVV-voorzitter en Baaldjenaar Dirk Dawyndt is een verwoed verzamelaar van oude postkaarten. Zijn zorgvuldig bewaarde verzameling is indrukwekkend en brengt de geschiedenis van onze gemeente visueel in beeld. Dirk heeft daarnaast ook bijzondere interesse voor geschiedenis in het algemeen en de wereldoorlogen (en de gevolgen daarvan in onze contreien) in het bijzonder. In die zin werd zijn aandacht getrokken door een merkwaardige postkaart die hier ook afgedrukt staat.

De kaart toont een historisch beeld van de Sint-Idesbald. U ziet de oude stoomtram die bouwmaterialen vervoert naar de prille badplaats en ook het in 1906 opgerichte 'Hotel des Dunes' (links). Maar wat zeker in het oog springt is de unieke boodschap op de voor- en achterkant van de kaart. Lees even met ons mee!We bevinden ons in het jaar 1914, meer bepaald op 19 augustus, en lezen de boodschap van een dochter aan haar ouders in Brussel, de h. en mevr. Clerbois, 33 Rue de la Régence. We hebben de tekst meteen in het Nederlands vertaald.
 
Sint-Idesbald, 19 augustus 1914

11 uur 's morgens - Liefste ouders,
Deze ochtend is de angst overal merkbaar, geen nieuws, geen kranten… Wat is er aan de hand? Is Brussel in gevaar? Alarmerende geruchten doen de ronde… Als dat waar was, zou ik hier niet rustig kunnen blijven zitten, dan zou ik dicht bij jullie zijn. Tenzij jullie beslissen om naar hier te komen - wat denken jullie hiervan in geval van gevaar? Er zijn hier kamers en appartementen die ik zou kunnen krijgen aan spotprijzen - zeg het door aan de vrienden die Brussel zouden willen ontvluchten.
Er heerst hier een ijzingwekkende kalmte. De mensen hebben ongelijk om niet te profiteren van het moment waarop alles goedkoop is aan de kust en waar ze een beetje kalmte en frisse lucht te krijgen. Het is waar dat we allemaal heel onrustig en bang zijn. Maar we worden tenminste niet geconfronteerd met de drukte en heisa van de stad.
Ik wacht ongeduldig op nieuws van jullie. Ik ben ongerust omdat ik nog niks gehoord heb van mijn arme Georges. Doen jullie hem de groeten van mij?


2 uur - We krijgen op dit moment te horen dat de treinen van het Noord-Station niet meer rijden?? Zou ik hier lang vastzitten? Laat me a.u.b. zo snel mogelijk iets weten.

6 uur - De telegraaf werkt niet meer. Wat moet ik doen??Uit de tekst blijkt duidelijk dat de ongerustheid sterk groeit naarmate de tijd verstrijkt. Die bezorgdheid bleek terecht, want exact op 20 augustus 1914 marcheerde het Duitse leger Brussel binnen!

De postkaart werd op 22 augustus 1914 afgestempeld in het postkantoor van De Panne en is blijkbaar nooit in Brussel geraakt. Mensen die meer zouden weten van deze familie of meer informatie zouden hebben over dit uitzonderlijke verhaal kunnen terecht bij Ilse Chamon, PR Vrije Tijd, Casinoplein 10 in Koksijde (tel. 058/53.29.82, fax 058/53.29.85, e-post ilse.chamon@koksijde.be).

Bron: Infoblad Tijdingen, gemeente Koksijde, mei 2005