William Leonard: de eerste soldaat van de divisie die in actie (KIA) sneuvelde
LEONARD William A.
Corporal Co I, 107th Infantry Regiment, 27th Division
KIA 14 juli 1918
Plot B – Rij 02 – Graf 14
Army Serial Number 1211449William “Billie” Leonard was de zoon van John en Winifred Leonard uit Flushing, Long Island, NY. Hij had 3 broers (Arthur, James en Eugene) en 5 zusters ( Mary, Catherine, Winifred, Cecilia en Anita. William was “city editor” voor de Flushing Daily Times. Hij was een groot idealist en  niemand was dan  ook verwonderd dat  hij  zich  kort  na  de  oorlogsverklaring meldde bij het 7th Infantry Regiment New York National Guard.

Hij werd daar lid van het bestuur van de “Seventh Regiment Gazette”. Zijn artikels werden door iedereen graag gelezen want ook bij ernstige zaken was een beetje humor niet ver weg. Hij kon schrijven over alles en nog wat: aardappelen- en keukencorvees, hoe hij hals over kop   verliefd   werd   op   de   verpleegster   die   hem   verzorgde   tijdens   een   opgedane longontsteking (Spaanse griep ?), hoe men 4 keer zijn maat kwam nemen om hem een uniform aan te meten en over de kinderen die hen toejuichten in Frankrijk. Hij was een zeer intelligent en vriendelijk man, een geniaal journalist en iedereen vond dat hij een onweerstaanbare charme had.

Op 14 juli 1918 meldde hij zich als vrijwilliger voor een  gevaarlijke missie (“just to see how they do it”). Mogelijk was hij weer op zoek naar een goed verhaal. De missie had plaats op de Scherpenberg. Samen met enkele mannen van het 26th Royal Fusiliers was zijn taak om prikkeldraad, die door artillerievuur beschadigd was geworden, te herstellen in Niemandsland. Om één of andere reden brak er boven hun hoofden opeens een artilleriegevecht uit. De Britse sergeant beval de mannen naar de loopgraaf terug te keren. Zijn woorden waren nog niet koud of een bom ontplofte in hun midden. Een Brits soldaat was op slag dood. Billy werd door splinters in de maag geraakt. Hij werd nog   100 meter verder in veiligheid gebracht door een Brits officier die het gezien had en uit de loopgraaf gesprongen was om hem te helpen. Bij zijn aankomst in de loopgraaf was hij echter al overleden. Hij werd ter plaatse begraven (rechts van de Scherpenberg) en kort nadien overgebracht naar een Britse begraafplaats in Loker. Op 5 juni 1919 werd hij opnieuw opgegraven en in het Amerikaanse Plot op de Lyssenthoek begraafplaats in Poperinge te rusten gelegd. De Flushing Daily Times schreef over hem: “He fell advancing to meet the foe”.

William Leonard was de eerste soldaat van de divisie die in actie (KIA) sneuvelde.