Verhaal uit Wijtschate wordt roman - Wijtschate - 06/05/2017
  • Wijtschate, 1914. Een dorp in het West-Vlaamse Heuvelland. De 12-jarige Camille Tiersen woont er samen met zijn familie en vrienden, tot in de zomer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Voor de familie is dit de start van een bewogen tijd.
  • Wijtschate, 1981. De 79-jarige Camille pent het verslag neer van wat hij tijdens zijn jeugd meemaakte. Deze 12 vellen papier worden binnen de familie goed bewaard.
  • Wijtschate, 2014. Ingrid Tiersen, kleindochter van Camille, gaat op zoek naar alle plaatsen waar haar grootvader is geweest. Het verslag hiervan wordt in deze blog weergegeven. Auteur Maaike Monkerhey ontdekt de blog en is ontroerd door het verhaal van Camille.  Maaike en deze blogschrijfster, leren elkaar kennen.  We ontdekken dat we beiden gefascineerd zijn door geschiedenis en de menselijke verhalen achter de gebeurtenissen.
Wijtschate, 2017. Van blog naar boek!

Gebaseerd op de gebeurtenissen die Camille zorgvuldig noteerde, schreef Maaike een verhaal met respect voor het authentieke. Data en locaties kloppen met waar de familie was en meemaakte in de periode 1914-1920. Maaike heeft Camille niet gekend, maar als kleindochter van, kon ik haar informeren over bijv. het karakter van Camille en zijn familie, zodat het boek van fijnzinnige details kon worden voorzien. Een vleugje fantasie van de auteur zorgt voor het nog beter aanvoelen van hoe het leven toen was.

Niet omkijken, Camille is een leesboek voor het hele gezin. Een boek over de pijn van het loslaten en verlies, maar evenzeer over moed en de bijzondere kracht van familie-en vriendschapsbanden. Als kleindochter van Camille, beveel ik dit boek ook aan, omdat Camille voor mij altijd een voorbeeld is geweest van iemand die zonder omkijken, problemen in het leven aanpakte en niet opgaf. Een sterke persoonlijkheid. Laat jullie inspireren.

Waar vind je het boek?
  • Standaard boekhandels. ISBN: 9789492518094.
  • Uitgeverij Bibliodroom. Prijs €19,95. Ook online te bestellen.
  • Wijtschate: ’t Appetijtje, dorpswinkel, Sint-Medardusplein
  • Wijtschate: Eetcafé Saint-Hubert, Sint-Medardusplein
  • Talbot House, Gasthuisstraat 43, Poperinge
  • www.bol.com
Met bijzondere dank aan Uitgeverij Bibliodroom.

Enkele sfeerbeelden van de boekvoorstelling
     
Auteur: Maaike MonkerheyKleindochter van Camille: Ingrid TiersenIngrid en Maaike samen met de uitgever van Bibliodroom.Enkele figuranten gaven een mooie aanvulling aan de boekvoorstelling.
 
Het eerste boek werd overhandigd aan de burgemeester.


 
Een aanrader en een mooie aanvulling voor alle leesliefhebbers   Pagina aangemaakt door Filip en Riet Berquet.