Verkoop fotokalender Church Dugout t.v.v. ‘Brothers-In-Arms Memorial Project’ - Zonnebeke - 22/07/2017
Johan Vandewalle, bekend van Taverne ‘De Dreve’ aan Polygoonbos had het geluk te kunnen meewerken aan het toegankelijk maken van de Church Dugout te Zonnebeke. Johan is door zijn kennis en ambitie ook wel een van de meest onderlegde ‘tunnelkenners’ van Vlaanderen. Het is zijn 19de complex dat hij als tunnelerkenner (opzoekingswerk oorlogscomplexen) mocht verwezenlijken.

Voor hem was dit één van de mooiste projecten die hij hier in de Westhoek kon verwezenlijken. De Church Dugout was namelijk, omwille van zijn ligging onder de fundamenten van de toenmalige abdijkerk, zeer goed bewaard gebleven en gaf 100 jaar later een uitstekend beeld van hoe soldaten toen een manier zochten om te schuilen tegen het voortdurende oorlogsgeweld in de regio, daar dit bovengronds onmogelijk was geworden.

Johan maakte tijdens het vrijmaken van de Dugout van de gelegenheid gebruik om heel wat foto’s te nemen. Met zijn passie en kennis van tunneltechniek was deze plaats toch wel zeer uniek. “Het is de enige plaats waar je binnen komt te staan in de gruwel van de oorlog, het is een compacte, unieke en veilige Dugout. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik hier voor de eerste maal binnenkwam, tot mijn knieën in de modder. Dit was het enige oord om veilig met hun kameraden even onder te duiken in een veilige plaats. Het was prachtig om te zien welke kleurenpracht hier ontstond in de structuur van de Dugout bij het verwijderen van aarde en slijk. Je zag de kleuren dag na dag veranderen,” vertelt Johan.

Kalender

Met de uitgave van een kalender met foto’s genomen tijdens de werken aan de Church Dugout wil Johan een origineel stuk tonen aan het publiek, dit is uniek en enig in zijn context. Uiteraard is dit een persoonlijke uitgave, waarbij de gemeente Zonnebeke en het MMP 1917 participeren.

“Ik hoop dat er van verschillende diensten of organisaties ook medewerking komt om deze kalender af te nemen en aan te bieden. Mijn jarenlange inzet heeft nu eindelijk wat vruchten gegeven.”

Met de verkoop zal alle opbrengst geschonken worden aan het Project Brothers-In-Arms Memorial. Dit is een monument ter nagedachtenis van de twee Australische broers John "Jack" Hunter en zijn broer Jim. John werd op 26 september 1917 geraakt door een Duitse granaat tijdens de Slag om het Polygonebos, hij werd gevonden door zijn broer Jim, die nog probeerde om hem terug te brengen richting de eigen troepen. Maar John overleed in de armen van zijn jongere broer, hij was 28. Die rolde hem in een dekzeil en begroef hem, met de bedoeling hem later terug te vinden.
Na de oorlog komt Jim samen met zijn vader naar de Westhoek terug om zijn broer te zoeken. Maar tevergeefs, Jim vond zijn broer tussen de troosteloze kale velden met eindeloos veel bommenkraters en vernielde bomen echter niet terug. Tot aan zijn dood bleef hij ervan overtuigd dat zijn broer toch teruggevonden zou worden. Toen Jim in 1977 stierf, riep hij in zijn laatste adem de naam van zijn broer. Het toeval wil dat hij inderdaad (alsnog) werd gevonden, en dat net in een tijdperk waarin DNA het toeliet hem ook effectief te identificeren.

Monument

De broers Jim en John zijn het symbool van de eeuwige vereniging. Het 'Brothers-In-Arms Memorial' zou het memoriaal worden om alle broers uit naties te eren die dienden tijdens de grote oorlog. “Het idee om een memoriaal op te trekken is noodzakelijk om ook iedere leeftijdsgroep de essentie weer te geven van de eeuwige verbintenis. Het unieke concept moet de vredesboodschap naar voor brengen en een symbool van uiterste verzoening zijn,” aldus Johan.

“Daar we nu ook het bericht kregen vanuit de provincie dat er geen financiële steun komt voor dit monument ben ik wel genoodzaakt iets te ondernemen. Met dank dus aan de provincie, ik kan zeggen ze maken het ons niet gemakkelijk, ik geloof nu dat een andere groep mensen ons hierbij zullen helpen.” Besluit Johan Vandewalle

Het is een fotokalender van 30 x 40 cm met op iedere pagina een eigen foto van Johan genomen in de Church Dogout van Zonnebeke. De prijs van de kalender bedraagt €25 en kan bekomen worden in De Dreve en het MMP 1917.

Naast de kalender is vorige maand ook een CD uitgebracht om het Brothers-in-Arms Memorial Project te kunnen realiseren, deze kan vor €15 aangekocht worden. Voor de verzamelaars van champagne capsules is er ook Brothers-In-Arms Memorial champagne te koop in De Dreve voor €25/fles of €22/fles bij aankoop van 1 volledige karton. Tijdens de heksenbraderie in Beselare op zaterdag 29 juli zal men eveneens het Brothers-In-Arms Memorial bier en champagne degusteren en zal er ook mogelijkheid zijn tot aankoop.















  Pagina aangemaakt door Filip Van Loo.