Kinderen VBS De Klijte wonen herdenking bij in Couvin - De Klijte - 04/10/2018
Meer dan 350.000 Afro-Amerikanen werden ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wegens racistische vooroordelen van de Amerikaanse maatschappij werd hen aanvankelijk enkel ondersteunende taken toebedeeld en geen gevechtsopdrachten. Pas later, en na verzet van de Afro-Amerikaanse gemeenschap, werd uiteindelijk de 92ste en 93ste  Divisie opgericht. Beide divisies bestonden vooral uit zwarte gevechtstroepen.

Het 370ste Infanterieregiment, the Black Devils, was één van die regimenten die onder Frans bevel dienden en samen met de Franse 59ste Divisie het Belgische Petite-Chapelle, een deelgemeente van Couvin bevrijdden in het najaar 1918.

Deze niet-gekende militaire geschiedenis werd herdacht op 04 oktober 2018 in aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadeur Ronald Gidwitz en de commissaris-generaal van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in België, Paul Breyne. Werden eveneens uitgenodigd: de scholengemeenschap Ecole des Frontières van de stad Couvin en het 5de en 6de leerjaar van de VBS De Klijte. De school uit Heuvelland was eerder dit jaar al betrokken bij de oorlogherdenking via een uitwisselingsproject met de USA.Tijdens de plechtigheid las Ilona Busschaert, bijgestaan door haar juf Hilde Vandevelde, er o.a. het pakkende liefdesgedicht van Helen McGrath. Helen schreef de verzen nadat ze had vernomen dat haar verloofde, sergeant Thomas Shannon, was gesneuveld te Kemmel.
  Pagina aangemaakt door Gemeente Heuvelland.