Herdenking eerste aankomst van Amerikaanse militairen op Belgisch grondgebied - Watou - 04/07/2021
06 april 1917: de Verenigde Staten van Amerika die zich sinds het begin van de Eerste Wereldoorlog afzijdig hebben gehouden, verklaren het Duitse Keizerrijk de oorlog en vervoegen de geallieerde alliantie. Alleen, het ontbreekt hen aan een goed uitgebouwd en getraind leger. Om die militaire opleiding te bespoedigen en de praktische gevechtstechnieken aan te leren, worden frontervaren Fransen en Britten ingeschakeld.

Eén van die talrijke Amerikaanse divisies, de 30ste Infanterie Divisie, meert op 26 mei 1918 aan en slaat haar tenten op in Nordausques (Pas-de-Calais). Met het oog op hun verdere praktijkgerichte training en uit tactische noodzaak wordt beslist om zich aan het Britse II Legerkorps te hechten. Via Eperleques, Rubrouck, Wormhout en Herzele wordt op 4 juli 1918 het laatste traject van de driedaagse mars onder een loden zon, Houtkerque – Watou, aangevat. Daarna nemen ze hun stellingen in op de EAST POPERINGHE LINE.

Tegen het einde van de oorlog hebben meer dan twee miljoen Amerikanen de oversteek gemaakt. Deze fysieke steun zorgt voor een keerpunt in de uitputtingsoorlog die uiteindelijk definitief kantelt in het voordeel van de geallieerden.

Op 4 juli 2021 deed het American Legion de komst van die Amerikaanse soldaten die als eerste Amerikaanse soldaten voet zetten op Belgisch grondgebied, over.

De start van de wandeling was voorzien om 11:45 uur aan de kerk te Houtkerque. Een delegatie van het college van burgemeester en schepenen evenals een delegatie van de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve wachtte de kleine parade tegen de middag op in Watou.

Enkele foto's van deze tocht:

Start in Houtkerque

Aan de Frans-Belgische grens.Aankomst op het marktplein van Watou.

Toespraak door burgemeester Christof Dejaegher.


  Pagina aangemaakt door Patrick Boone.