Ceremonie aan de Amerikaanse graven op Lijssenthoek - Poperinge - 27/05/2022
Op vrijdag 27 mei 2022 vond naar aanleiding van Memorial Day een korte plechtigheid plaats aan de grafstenen van de Amerikaanse soldaten op de Britse begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge. Eerder op de dag had reeds een korte plechtigheid plaats gehad aan het Amerikaans monument in Kemmel

De plechtigheid werd georganiseerd door de missie van de "American Overseas Memorial Day Association". Sinds 1923 staat deze in voor het bestendigen van de herinering aan de leden van de Amerikaanse strijdkrachten, gestorven in de verdediging van de vrijheid en in België begraven. AOMDA organiseert en leidt Memorial Day Ceremonies op de Amerikaanse begraafplaatsen in België. Zij herdenken en bewaren de rustplaatsen van de Amerikaanse militairen begraven in geïsoleerde graven buiten deze begraafplaatsen. Zij streven naar jeugdbetrokkenheid en het promoten van projecten en activiteiten om de herinnering te behouden.

Voor meer info: https://aomda.org

Op Lijssenthoek Cemtery liggen er nog drie Amerikaanse soldaten begraven. Oorspronkelijk waren er heel wat meer, maar het merendeel werd na de ooorlog overgebracht naar de Amerikaanse begraafplaats in Waregem. 

De heer Jerome Sheridan leidde de plechtigheid namens de AOMDA. 

Bij elk van de drie graven vertelde bij het verhaal van de soldaat. Bij elk graf werd een Amerikaanse en Belgische vlag geplaatst. Aan de graven van soldaten King, sergeant Beattie en luitenant Pique werden bloemen neergelegd door:
  • de Amerikaanse officier Russel namens de Ambassade van de Verenigde Staten
  • burgemeester Christophe Dejaegher namens de Stad Poperine
  • Jozef Schram namens de American Legion
  • en door twee meisjes namens het publiek.


Aan de stone of remembrance werd een krans neergelegd namens de vaderlandslievende verenigingen van Poperinge. En tot slot weerklonken de nationale hymes van België, het Verenigd Koninkrijk men de Verenigde Staten.  Pagina aangemaakt door Dominique Bascour.