Op stap langs het nieuwe Kitchener’s Wood wandelpad - Sint-Juliaan - 06/06/2022
Op 29 mei 2022 werd dit nieuwe wandelpad van 6,5 km lang officieel ingehuldigd. Het pad brengt je niet alleen langs het Kitchener’s Wood monument, maar ook langs rustige veldwegen en wandelpaden in Sint-Juliaan. De bewegwijzering herken je aan het eikenblad op de bordjes. 

Kitchener’s Wood en Sint-Juliaan zijn namen die nog altijd luid klinken in Canada. De slag om Kitchener’s Wood in april 1915 is voor de meesten slechts één van de talloze slagen die uitgevochten werden aan de Ieperboog. Voor de Canadese troepen echter, die amper 14 dagen vooraf hun intrede deden aan het front, is dit een belangrijk en symbolische slag. Hoewel officieel nog onder de Britse vlag, kwamen de Canadezen bij deze  slag voor het eerst als Nationaal leger in actie.

Kitchener’s Wood refereert naar het vroegere ‘Wijngaardbos’, een eikenbos gelegen tussen de Wijngaardstraat, Bruine Broekstraat en Peperstraat. Tijdens de eerste oorlogswinter (1914-1915) werd het gebruikt om de Franse troepen en allerlei voorraden in onder te brengen. Toen de Duitsers na de gasaanval het bos veroverden, bleek het volgestouwd met munitievoorraad, gebouwtjes en hutjes, waaronder ook veldkeukens. Zo kreeg het  bos haar nieuwe naam: ‘Bois des Cuisiniers’. In april 1915 namen de Britten de sector over en vertaalden de naam van het bos letterlijk naar  Kitchener’s Wood’. De hele oorlog door zou het bos een stevige versterking blijven, maar toen de oorlog voorbij was, zou er van het bos maar  weinig meer over blijven.

Het Kitchener’s Wood monument kwam er in 1997 op initiatief van de Vrije Basisschool Sint-Juliaan dat al jaren verbroederd is met het Canadian-Scottish. Jef Dekeyser, die in 2021 de cultuurprijs van de gemeente toegekend kreeg, ontwierp en maakte het monument. Uit het voetstuk rijzen getailleerde stenen die symbool staan voor de stukgeschoten bomen van het bos. Bovenaan zien we een ruw gekapte steen die symbool staat  voor de gaswolk en de boomkruinen. Op de steen zal je, naast het opschrift ‘Kitchener’s Wood 22 april 2015’, ook een eikenblad zien met daarop een eikel. Dit zijn de symbolen van de Canadese 10de en 16de regimenten. Ze kregen als enigen in het Canadese leger de toelating om een eigen schouderinsigne op het uniform te dragen als herinnering aan de gevechten om Kitchener’s Wood.

Enkele foto's van tijdens onze wandeling:De bordjes waarmee de route bewegwijzerd werd.

Munitie uit WO1.Het monument  Pagina aangemaakt door IDG.