Plechtigheid Onze-Lieve-Vrouwe-Hoekje - Stuivekenskerke - 24/08/2022
In het kader van de wandeltocht Vierdaagse van de IJzer werd op woensdag 24 augustus 2022 een herdenking georganiseerd aan het Onze-Lieve-Vrouwehoekje in Stuivekenskerke. De organisatie was in handen van de Koninklijke Vereniging 'De Vrienden van het OLV-Hoekje te Oud-Stuivekenskerke vzw'. 







Aankomst van het vaandel van Oud-Stuivekens













Overhandiging van de sabel van Majoor Denis LKochs - 7e Linie



Het verband tussen het 7e Linie en de oorlogssite Oud-Stuivekenskerke

De kapel wordt omgeven door 41 gedenkstenen, vaak 'zuiltjes' of 'zerkjes' genoemd van regimenten die zich heldhaftig gedroegen tijdens de Slag aan de IJzer en de stellingenoorlog. Op de internetsite van de vereniging kan je trouwens nog foto's zien van de kapel, nog zonder de boog van zuiltjes en zonder de haag. Die foto's dateren van vóór 1956. Het waren de Verbroederingen van de regimenten van het Veldleger die vanaf 1956 de zerkjes rond de kapel lieten plaatsen. 

De laatste traditiedrager van het 7de Linieregiment

De zoektocht naar een traditiedrager van dit regiment was niet eenvoudig maar puur toeval en enkele alerte BSD-militairen brachten de oplossing. Verder onderzoek bij het Koninklijk Legermuseum en het kenniscentrum van het In Flanders Fields Museum brachten bevestiging en nog meer interessante gegevens. 

Majoor LOCHS blijkt de laatste traditiedrager van het 7de Linieregiment te zijn geweest. Denis Lochs was er officier. 

De sabel van Majoor Lochs

Ondertussen werd Lochs' oudste zoon, Johny, onderofficier in Soest (BSD) en specialist 'antitankwapens', eerst in het 9de en later in het 5de Linieregiment.

Toen Johny al de 80 jaar voorbij was en in slechte gezondheid verkeerde, dook het 7de Linie weer op. Zoon Lochs had een gewetenskwestie door een erfstuk, de sabel van zijn vader als majoor van het 7de Linie. Hij wilde niet dat die sabel verloren zou gaan, maar eerder werd ondergebracht bij een 'juiste instantie' of op de 'juiste plaats'. Adjudant Lochs leefde echter in Duitsland, was gehuwd met een Duitse vrouw en had nog maar weinig banden met België. Bovendien liet zijn gezondheidstoestand hem niet toe nog te reizen.

Op 9 september 2020 werd de toenmalige voorzitter van de vereniging OLV-Hoekje, Etienne Moons (nu ere-voorzitter), bereid gevonden deze sabel te gepasten tijde een waardige plaats te bezorgen in de kapel, als 'compensatie' voor de ontbrekende herdenkingszuil. Dit is een gemotiveerde beslissing want de krijgsgeschiedenis van het 7de Linie in '14-'18 loopt parallel met die van de andere eenheden die wel een zuiltje hebben. Na rijp beraad vond de vereniging het een morele plicht om die schenking te aanvaarden.

De krijgsverrichtingen van het 7de Linieregiment in WO1

Behoort tot de 7de Gemengde Brigade/2de Legerdivisie (LtGen Dossin 1915 Drubbel)
  • Oktober 1914: Slag aan de IJzer te Sint-Joris (bij de Uniebrug, waar hun monument staat)
  • November 1914: Slag bij Lombardsijde, daarna Ramskapelle
  • 1915: opdrachten te Sint-Jacobskapelle, Nieuwkapelle en aan de Knokkebrug
  • Januari tot december 1916: Steenstraete
  • Februari 1917: strijd om de petroleumtanks (karkassen aan de IJzerdijk te Kaaskerke - Duits strategisch uitzichtpunt) - machinegeweren richting Dodengang
  • Mei 1917: de IJzer ten zuiden van Diksmuide (sector Heernisse en Esenkasteel)
  • December 1917: sector Ramskapelle - Pervijze
  • 1918: Reigersvliet en Oud-Stuivekenskerke
  • Maart-Mei 1918: Schildersbrug, Reigersvliet (parallel aan de IJzer) en Oud-Stuivekenskerke
  • 28 september 1918: eindoffensief bij de meest zuidelijke Belgische troepen, aanvallen vanaf Ieper richting Broodseinde
  • 29 september 1918: Broodseinde en Moorslede gedenkplaat 7 Linie te Moorslede 
  • 1e helft oktober: rust in Bray-Dunes
  • daarna opnieuw deelname Belgisch-Britse opmars - naar Zedelgem - Beernem - Schipdonkkanaal - Drongen - Afsnee tot de Wapenstilstand op 11 november 1918
Loopbaan Majoor Lochs

Denis, Leopold, Jacques Lochs
Geboren te Balen-Neet (bij Mol) op 15 november 1899
  • 19 december 1918: vrijwilliger bij 12 Li
    (korporaal, sergeant, adjudant om via scholen bevorderd te worden tot:)
  • 1922: Olt 15 Li
  • 1923: huwelijk met Anna Meys (geboren te Borgerhout op 20 december 1899 - vader: handelaar - een broer, Jules, is olt bij 5 Li
  • 1925: Lt
  • 1926: 6 Li
  • 1938: Kapt (was al geslaagd in Kapt examen in 1928 ...)
    Zelfde jaar (29 september 1938): 7 Li (mobilisatie van 1938)
  • 25 augustus 1939:15 Li als compagniecommandant (de Schemeroorlog)
  • 25 mei 1940: heel zwaar gewond
Op die datum (25 mei 1940) voert hij het bevel over de 7de Compagnie van het 2de Bataljon van het 15de Linie. Aan het Afleidingskanaal te Meigem (Groot Deinze) wordt hij zwaargekwetst door een kogel aan het rechterbeen: open dijbreuk (versplinterd) (Het dijbeen is het grootste en sterkste bot van het menselijk lichaam). Hij wordt krijgsgevangen genomen door de Duitsers afgevoerd naar het (hulp) Militair Hospitaal te Gent. Hij krijgt een vermelding op het Legerorder van 27 mei 1940. Hij blijft maanden in verschillende hospitalen en werkt van 26 augustus 1941 tot 24 oktober 1944 als bureelchef bij de Directie Invaliditeitspensioenen in Brussel. Hij blijft gedurende die periode ook in behandeling voor zijn been. Hij moet zelfs gebruik maken van twee kruken. Desalniettemin is hij sinds 1941 in het verzet.

De bevordering van Denis Lochs tot majoor gebeurde door een arrest van de Prins-Regent Karel, Prins Karel, op 23 maart 1946. Nummer van dat arrest is 2327. Dat is een officieel document uit zijn dossier waardoor hij bevorderd was. Hij werd majoor toen hij al 47 jaar oud was.

Hij overlijdt te Mechelen op 26 juni 1947 op 48-jarige leeftijd (Op dat ogenblik woont hij aan de Frans Halsvest 93 te Mechelen). Hij wordt begraven op het militaire ereperk van de stedelijke begraafplaats van Mechelen.

Drie kinderen: Joseph, Maria en Jean (Johny), die de jongste en de langst levende was, tot in 2021.

Tot aan zijn dood was Denis Lochs de voorzitter van de Vriendenkring Officieren van het 7 Li.

De sabel

Heden ten dage heeft de sabel enkel een ceremoniële functie. Eerder werd de sabel vooral gebruikt bij de cavalerie, maar ook door officieren buiten de cacalerie die ook te paard gingen.

Een militaire sabel heeft per definitie een gekromde kling.



Gebed door deken Jonckheere







Bloemenhulde





















Last Post











  Pagina aangemaakt door IDG.