Opening Onzichtbaar Landschap - Wijtschate - 04/06/2023
Op zondagvoormiddag 4 juni 2023 vond de officiële opening plaats van 'Onzichtbaar Landschap'. 24 kunstwerken verspreid over de Westhoek brengen verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Plaatsen waar een goeie 100 jaar geleden gesneuvelden lagen begraven, waar gewonden werden verzorgd of waar tramsporen liepen om de soldaten te bevoorraden. 6 fietslussen verbinden de landschapskunst en maken de verhalen opnieuw zichtbaar.

De opening vond plaats nabij het kunstwerk in de Vierstraat in Heuvelland/Wijtschate.

Het programma zag er als volgt uit:
  • 10.30 uur: Verwelkoming door Bart Vanacker (schepen van Toerisme gemeente Heuvelland)
  • 10.40 uur: Toelichting Onzichtbaar Landschap door gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (voorzitter van Regionaal Landschap Westhoek)
  • 11.00 uur: Toelichting Landscapes | Feel Flanders Fields door Ingrid Vandepitte (voorzitter Toerisme Westhoek)
  • 11.15 uur: Kennismaking kunstwerken en kunstenaars
  • 11.30 uur: Aperitief met hapjes
Enkele wanden met foto's van alle 24 kunstwerken.Niels Dabaut, coördinator van het Regionaal Westhoek was de ceremoniemeester van dienst.Extra informatie over het kunstwerk 'Courbes des émotions' in Wijtschate

Het is een realisatie van het kunstenaarscollectief Natural Living - FDer-Unique en Philou - art of shaping wood

Historiek van de site

Hier in de buurt ligt de site Bayernwald. Deze site ligt hoog. Maar liefst 40 meter, strategisch interessant dus om de vijand in de gaten te houden en, waar nodig, te reageren. De stad Ieper ligt hier in vogelvlucht 6 kilometer vandaan. Na een verwoede strijd komt de site in handen van de Duitsers die de plaats omdopen tot Bayernwald en het van 1914 tot juni 1917 uitbouwen tot een grote, niet in te nemen vesting. De loopgravensite is het Duitse antwoord op vermeende ondergravingen van Engelsen in de buurt. Het Bayernwald van vandaag, even verderop, is een waarheidsgetrouwe reconstructie: 320 meter loopgraven, vier bunkers en twee mijnschachten.

Interpretatie kunstenaar

Hier vormt het prachtige uitzicht op het landschap de basis voor deze installatie. De horizonlijn wordt versterkt met deze organische structuur. Deze installatie is volledig gemaakt uit levende wilgentakken en samen gevlochten in een natuurlijke vorm. De komende jaren zal het kunstwerk groeien en veranderen van vorm. De golvende beweging staat voor de emoties en gevoelens tijdens deze turbulente periode van oorlogsvoering.

Materialen: Wilgen Salix fragilis en Salix viminalis

  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.