Nacht Davidsfonds Beselare Passendale De Beke Zonnebeke - Zonnebeke - 25/03/2014
Op basis van een waargebeurd Passendaals vluchtelingenverhaal schreef Paul Vanlerberghe een knap stuk toneel. In OC De Craeye bracht toneelgroep 'In Eer en Deugd' vol enthousiasme dit verhaal. Evelien Vanwalleghem nam de verhalende stukken op zich. Hier zie je Marc Uyttenhove en Bernard Seynhaeve elkaar overtuigen om te vluchten n.a.v. de geruchten dat de Duitse troepen Roeselare naderen.

DSC_0009

DSC_0011

Zwangere huismoeder Fien Uyttenhove hoopt toch in haar huis te kunnen blijven.

DSC_0014

Na verder oplopende dreiging besluit het gezin dan toch de vlucht te nemen. Bij een nonkel in Watou zullen ze ongetwijfeld mogen overnachten.

DSC_0015

Onderweg naar Passendale vertelt Oswald Maes het verhaal van de vluchtelingen in Frankrijk. In Beselare aangekomen leiden enkele Beselaarse dames en Duitse soldaten te paard de menigte naar de binnenkoer van Brouwer-Burgemeester Bayaert. De Beselaarse acteurs en de coördinatoren van de Groep Beselaars Archief ontvangen er ons in een gezellig en mooi aangepast kader. De broers Verbrugghe ontvangen ons met een werktafereel en accordeonklanken.

DSC_0019

Dominique Defrancq, Chris Ollevier en zijn jeugdige kompaan zijn de brouwersgasten. Mike Gryson is er rechterhand van Staf David die resideert in de Ortskommandatur.

DSC_0023

Frederik Verhelle bespreekt er de authentieke beelden die het GBA rijk is.

DSC_0029

Het vinyl zorgt voor een (krakend) sfeerdeuntje ...

DSC_0030

Het publiek moet in verschillende groepen om beurt het sfeertafereel in de bierkelder bekijken. 

DSC_0031

DSC_0032

Een borrel zorgt voor de opkikker!

DSC_0034

Klink! Proost! Op een mooie avond!

DSC_0038

Vaste waarde Christine Beuselinck van het Davidsfonds is altijd en overal in de buurt om een handje te helpen.

DSC_0039

DSC_0046

'Where is my boy, tonight?' Dries Chaerle vertelt het sterke verhaal van C.G. Boothby. Aan de hand van de bewaard gebleven briefwisseling brengt hij het menselijke verhaal aan het front, achter het front en op het thuisfront tot leven. Het militaire aspect is eigenlijk maar een fractie van wat oorlog inhoudt.

DSC_0047

Een schitterende wisselwerking van woord en muziek.

DSC_0048

Frank Verdru, muzikaal sterk, zoals altijd.

SDC14379

RE Grave Railway Wood, een tiental meter onder dit monument zijn 11 militairen, waaronder Boothby, begraven. Als je vanuit Ieper richting Zonnebeke rijdt, kun je genieten van de schitterende ligging van dit kleine, maar mooie monument, gelegen tussen het Begijnenbos en 't Hooge. Pagina aangemaakt door Lieven Calis.