De Westhoek presenteert nieuwe fietsroutes rond het thema van de Eerste Wereldoorlog
Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de ‘Groote Oorlog’ ontwikkelt Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten een tiental nieuwe toeristische fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. The Legacy opent de reeks en is voorgesteld in Zonnebeke.
De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren van een landschap dat bepalend was voor de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze monumenten, begraafplaatsen en musea die aan de verschrikkelijke oorlogstijd herinneren.
“De fietsroutes 14-18 Westtoer worden opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval het erfgoed van de Slag van Passendale in 1917. Alle routes zorgen voor een historisch en inhoudelijk verhaal rond de Eerste Wereldoorlog. De routes stimuleren tevens een goede geografische spreiding van het WOI-toerisme in de Westhoek,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.
The Legacy
Het 37 kilometer lange traject van ‘The Legacy’ laat de bezoeker kennis maken met het monumentale erfgoed van de Slag van Passendale. De route start aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en doet verder een twintigtal sites aan, waaronder Polygoonbos, het Canadees Gedenkteken Crest Farm en Tyne Cot Cemetery om opnieuw in Zonnebeke te eindigen.
Nieuwe fietsroutes 14-18
Westtoer wil, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, in de loop van de volgende drie jaar, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes vernieuwen en uitbreiden. De fietsroutes moeten een goede mix bieden tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn.
De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl. Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij MMP 1917, Westtoer en Tolhuis en op de respectievelijke sites.
De route ‘The Legacy’ is een initiatief van de gemeente Zonnebeke en Westtoer.
De opening vond plaats op zaterdagmorgen 16 augustus 2014.
De site van het kasteelpark werd uitgebreid met de mogelijkheid van een vaste plaats om een tent te plaatsen.
En ook een parking voor 80 extra wagens.
Secretaris Francis Claeys met de fiets.
Freddy Maertens en Nico Mattan waren de ex-renners die de route mee openden.
Enkele toespraken door Steven Vandenbussche, conservator ad interim van het MMP 1917.
Door burgemeester Dirk Cardoen
En door gedeputeerde Francky De Block namens de Provincie West-Vlaanderen. Hieronder zijn toespraak:
"De belangstelling voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek is enorm. Tijdens de eerste vijf maanden van 2014, noteerde Westtoer al 250.000 WOI-bezoekers. Dit is een toename van 70 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Als deze groei zich verder doorzet dan is het niet uitgesloten dat er dit jaar ongeveer 700.000 mensen de WOI-sites in de Westhoek zullen bezoeken.
Die grote belangstelling brengt een speciale verantwoordelijkheid met zich mee voor mensen en organisaties die deze herdenking in goede banen moeten leiden. Want de herdenkingsperiode 2014-2018 wordt hét uitgelezen moment dat de Westhoek en de provincie West-Vlaanderen zich als een gastvrije en open regio aan de wereld kan tonen. Daarom hebben de provincie en Westtoer, samen met de Vlaamse Overheid en de lokale besturen de nodige investeringen gepland voor een kwaliteitsvol en gastvrij onthaal van binnen- en buitenlandse bezoekers.
Er is geïnvesteerd in de uitbreiding en vernieuwing van bestaande musea; er is geïnvesteerd in de bouw van nieuwe bezoekerscentra. Belangrijk zijn ook de investeringen in functie van de toegankelijkheid en het beter onthaal aan en in WOI-sites. Zes nieuwe WOI-autoroutes verbinden 117 sites op een thematische wijze en zorgen voor een spreiding van bezoekers over de hele regio, waarbij ook minder druk bezochte sites aandacht krijgen.
Een goede spreiding van bezoekers over de hele regio is een belangrijk principe binnen het kader van het ‘ethisch en meerstemmig herdenkingstoerisme’. Respect is binnen dit kader een fundamenteel uitgangsprincipe; respect voor de bezoeker door als een goede gastheer in een kwaliteitsvol onthaal, inhoudelijke duiding en adequaat visitor management te voorzien.
We willen daarbij ook toegankelijk zijn voor een brede groep aan bezoekers door het aanbieden van een veelheid aan verhaallijnen en werkvormen. Die gelaagdheid in informatie is nodig om de vele verschillende verhalen over en themata van de Eerste Wereldoorlog aan bod te kunnen laten komen. Op die manier wordt de complexiteit van deze geschiedenis alle recht aangedaan. We staan daarbij expliciet open voor verschillende vormen van herdenken. Dit is een ander belangrijk basisprincipe van het herdenkingstoerisme: de meerstemmigheid.
In nauwe samenwerking met betrokken gemeenten wil Westtoer in de loop van de volgende drie jaar ook het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes vernieuwen en uitbreiden. De fietsroutes moeten een goede mix bieden tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn.
De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het lezen en het ervaren van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de vier jaar durende wereldoorlog. De lusvormige fietsroutes 14-18 worden opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval ‘The Legacy’ of het monumentale erfgoed van de Slag van Passendale van 1917.
Alle routes samen zullen voor een historische-inhoudelijke dekking van het verhaal van de Eerste Wereldoorlog zorgen. Bovendien stimuleren ze een mooie geografische spreiding van het WOI-toerisme in de Westhoek. Ik dank u."
Lee Ingelbrecht, wetenschappelijk medewerker Memorial Museum Passchendaele 1917, gaf toelichting bij de fietsroute.
En ook de Hogeschool Gent werkte mee aan de realisatie van de mobiele applicatie.
Daarna kon de route officieel geopend worden.

Pagina aangemaakt door Westhoek.be - WO1.be / Greatwar.be.