Vreemde vogels nemen een vliegende start - Pollinkhove - 07/05/2015
Op donderdag 7 mei 2015 legden veertig leerlingen uit de basisscholen van Lo, Reninge, Pollinkhove en Nieuwkapelle de laatste hand aan het pop-up landschapskunstwerk "Vreemde Vogels". Ze plaatsten hun geboetseerde kleiwerkjes aan de Fintele. De vreemde vogels blijven er tot eind september 2015 staan. Gedurende die vijf maanden vergaan de kunstige vogels en blijven er enkel nog kruisjes over, als gedenkteken voor de vele vreemde soldaten die er honderd jaar terug het leven lieten. Dit initiatief betekent het officiële startschot van het project "Vreemde Vogels in de IJzervallei".

Vreemde vogels, vroeger en nu

Het twee jaar durende project legt de IJzersterke link bloot tussen Vreemde Vogels vroeger en vandaag. Honderd jaar geleden streken tienduizenden vreemde soldaten uit alle hoeken van de wereld neer in de Westhoek met de onder water gezette IJzervlakte als frontlijn. Vandaag zorgt het unieke waterrijke landschap ervoor dat de IJzervallei als een topnatuurgebied wordt bestempeld. Jaarlijks komen hier namelijk tienduizenden watervogels broeden of overwinteren.

Fietsen doorheen de IJzervallei

Met dit streekeducatief project wil de provincie West-Vlaanderen bewoners op een originele manier bewust maken van hun streekidentiteit en ze uitsturen naar de mooiste plekjes in de IJzer- en Handzamevallei. Enkele buitengewone initiatieven brengen je dichter bij de Vreemde Vogels die de vallei een internationale uitstraling bezorgen. Orgelpunt voor 2015 is de nieuwe fietsroute in Lo, Diksmuide en Houthulst waar je doorheen een prachtig stukje IJzervallei kennis maakt met enkele vreemde soldaten van weleer en de vreemde vogels van nu. Zondag 31 mei wordt de fietsroute feestelijk op gang getrapt tijdens het "Weekend aan de Stroom". Daarna kan je de fietsfolder gratis afhalen in Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen en verschillende andere plaatsen in de Noordelijke Westhoek.

"Vreemde Vogels" is een project van het Regionaal Landschap IJzer & Polder, met steun van de provincie West-Vlaanderen. Meer info over het programma via www.rlijp.be/vreemdevogels.

persmomentvreemdevogels001

persmomentvreemdevogels014

persmomentvreemdevogels019

persmomentvreemdevogels020

persmomentvreemdevogels024

Fietsroute Vreemde Vogels

Acht vreemde soldaten die honderd jaar geleden neerstreken aan de IJzer en evenveel opmerkelijke trekvogels die vandaag halt houden in de IJzervallei leiden je door dit weidse waterrijk. Deze themafietsroute legt de IJzersterke link bloot tussen Vreemde Vogels vroeger en vandaag.

Een gratis fietsfolder helpt je op weg. Starten kan vanuit Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen, Drie Grachten te Houthulst of op de markt van Lo. De lange lus telt 39 km en de korte lus 20 km. Het traject is deels onverhard. Met de bijhorende app ontdek je acht vogelhotspots met prachtige foto’s, vreemde weetjes en vogelzang.

Langsheen het traject passeer je niet enkel het pop-up landschapskunstwerk, ook De Boot aan de Drie Grachten is een stop meer dan waard, want daar loopt in 2015 een tentoonstelling waarbij je kennis maakt met verschillende nationaliteiten en etnische groepen die in de Westhoek vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Vanuit het Bezoekerscentrum De Blankaart kunnen scholen of groepen ook een begeleide fietstocht aanvragen van 20 km waarbij een valleigids je laat kennismaken met de Vreemde Vogels te midden van de indrukwekkend weidse IJzerbroeken.

Ook "Fietsrijk Diksmuide" staat dit jaar in het teken van de Vreemde Vogels. De fietstochten worden elke eerste zaterdag van mei tot september aangeboden door de Dienst Toerisme van stad Diksmuide. Info en inschrijvingen via de Dienst Toerisme Diksmuide.

Vogelvrij in de IJzervallei

I.s.m. Pasar, het Agentschap voor Natuur en Bos en Westtoer organiseren we tien GRATIS begeleide avondwandelingen elke dinsdag van 30 juni tot 1 september 2015, telkens om 19.00u.

Deze exclusieve valleiwandelingen brengen je naar de stilste plekjes aan de IJzer of de Handzamevaart. Een valleigids vergezelt je op deze 5 à 7 km lange tocht met een straf verhaal uit de Eerste Wereldoorlog als uitgangspunt en vele vogel- en natuurgeluiden op je tocht. Je trekt naar de mooiste waterrijke plekjes via onverharde paden te midden van het weidse landschap. Tijdens de tocht kun je proeven van een lekker gebrouwen natje uit de vallei.

Max. 25 deelnemers, inschrijvingen verplicht via info@rlijp.be of 051 54 59 62. Pagina aangemaakt door Regionaal Landschap.