De Bestanden 2013
22 November 2013 - Wervik - Bron: Gemeente Zonnebeke
Voor de vierde  keer op rij slaan VZW De Boot, de dienst cultuur Houthulst, de dienst cultuur Zonnebeke en dienst cultuur Wervik de handen in elkaar voor De Bestanden, een driedaags muzikaal festival met als centraal thema de kerstbestanden.



Kerstperiode 1914.  In de smalle strook van het niemandsland ontstonden spontane verbroederingen tussen de vijandelijke troepen. De contacten verliepen hoffelijk, ongewapend, vriendelijk en soms uitgelaten.  Soldaten verrasten elkaar met iets lekkers, een geschenk of een lied. In dit niemandsland werden muzikale grenzen verlegd, liederen en enthousiasme werden uitgewisseld.  Het teken dat de kerstbestanden in de verwoeste frontstreek hebben gegrift, is universeel en van alle tijden.  Het is dan ook geen toeval dat in de Westhoek bijna 100 jaar na datum deze hoopvolle uren opnieuw in herinnering gebracht worden in een driedaags muzikaal festival.  Drie avonden, drie invalshoeken met als rode draad het Duitse verhaal.  De Bestanden staat synoniem voor een gevarieerd kwalitatief hoogstaand programma met een sterke lokale verankering.
 
Vrijdag 13 december om 20.00 uur – Sint-Jozefskerk Wervik – 14 tales – 18 tunes
Voorprogramma: A Lieta Vita (koor)
The Swigshift brengt een programma over twee kusntenaars Max Beckmann en Raphael Ghellynck in de eerste Wereldoorlog
 
Zaterdag 14 december om 20.00 uur – Sint Margarethakerk Geluveld Oorlogsgeleerden - premièrevoorstelling
Vera Coomans, Piet Van Den Heuvel, Frank Tomme en Jokke Schreurs brengen nummers in een eigen bewerking  over Oorlog en Vrede van onder andere Bob Dylan, Marlene Dietrich, Boudewijn De Groot, Bram Vermeulen, Dire Straits, Elvis costello, Wannes Van de Velde, Sting….

Oorlog is helaas nog van alle tijden
In samenwerking met KWB en Femma Geluveld
 
Zondag 15 december 2013 om 15.00 uur – kerk Merkem. – Kommil Foo
Raf en Mich Walsschaerts geven een aparte kijk op De Bestanden.

Reservatie en tickets : dienst cultuur Zonnebeke – 051 48 00 61 – cultuur@zonnebeke.be
Dagticket: € 12 voorverkoop - € 14 aan de deur.  Weekendticket: € 25 voorverkoop - € 30 aan de deur.  Het concert op kerstdag is gratis.

Organisatie: VZW De Boot, diensten cultuur van Houthulst, Zonnebeke en Wervik.