Dirk Decuypere wordt de Sovereign’s Medal for Volunteers toegekend
01 March 2019 - Geluwe - Bron: Filip Van Loo
Op donderdag 7 maart 2019 om 11.00 uur ontvangt Dirk Decuypere de Sovereign’s Medal For Volunteers. Deze medaille wordt officieel overhandigd door Zijne Excellentie Olivier Nicoloff, Ambassadeur van Canada bij het Koninkrijk België, in de raadzaal van het Stadhuis van Wervik.







Door de Governor General of Canada in Ottawa werd op 8 november 2018 aan de heer Dirk Decuypere de Sovereign’s Medal for Volunteers toegekend. Deze Canadese onderscheiding wordt gegeven aan vrijwilligers die belangeloos en langdurig een opvallende prestatie neerzetten in het belang van de Canadese gemeenschap.



Deze onderscheiding werd hem toegekend voor zijn jarenlang – uiteindelijk succesvol – opzoekingswerk om twee Canadese vliegeniers die op 5 juni 1917 crashten tijdens een luchtgevecht bij de uitvoering van een fotoverkenning boven het station van Menen, nl. 2nd Lieutenant Robert Smith BENNIE en zijn waarnemer Lieutenant Thomas Arthur METHERAL (45 Squadron RFC), te identificeren. In mei 2017 werden hun geïdentificeerde graven in Langemark-Poelkapelle gewijd in aanwezigheid van hun familie. In Geluwe (Ter Hand) werden diezelfde dag twee monumenten voor hen onthuld.



"De toekennning van deze medaille doet deugd omdat deze medaille officieel de jarenlange inspanning waardeert om de graven van twee Canadese vliegeniers te identificeren die in 1917 in Geluwe om het leven kwamen en tot op het moment van mijn onderzoek nog steeds vermist waren. Het feit dat de uiteindelijke identificatie bij de familie na honderd jaar nog veel emotie losweekte, speelde ongetwijfeld een rol bij de toewijzing van de medaille. Ik ervaar deze onderscheiding op de eerste plaats als een blijk van respect voor elk individueel oorlogsslachtoffer en voor de families die dat verlies moesten dragen. Wie mij voordroeg voor deze medaille wordt door het kabinet van de Governor General in Ottawa niet bekend gemaakt, maar uit de vele hartelijke reacties bij de bekendmaking die ik van de betrokken Canadese families en van mijn vriendenkring aldaar kreeg, weet ik dat het ook hen veel deugd deed."



"De medaille waardeert meteen de belangeloze inzet van zoveel achter de schermen werkende vrijwilligers evenals hier specifiek de hulp van een grote groep mensen tijdens mijn in 2004 begonnen onderzoek, om me aan te moedigden om door te gaan. Het was immers verre van gemakkelijk om evident bewijsmateriaal te vinden. Uiteraard ben ik ook dankbaar aan de gemeentebesturen en gemeentediensten van Wervik en Langemark-Poelkapelle, de CWGC, de Canadese families en heel wat medewerkers die de plechtigheden van 18 mei 2017 in beide voornoemde gemeenten mogelijk maakten."

"Het voelt ook wel speciaal dat de Sovereign's Medal for Volunteers zelden aan niet-Canadese burgers wordt toegekend," aldus Dirk Decuypere.