Sam Dillemans schenkt een schilderij aan Stad Ieper
26 July 2017 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Sam Dillemans - Ypres



(olie op doek, 165 x 290 cm)
 
In 2015 startte de Vlaamse kunstenaar Sam Dillemans een reeks werken rond het thema van de Eerste Wereldoorlog. In witte en zwarte olieverf zette hij op tweedehands-canvassen sterke oorlogstaferelen uit. Een onmiddellijke inspiratie waren de oorlogsfoto’s die sinds het begin van de eeuwherdenking in talloze publicaties en op het internet te zien zijn. Met zijn tomeloze passie voor verf en penseelstreek, en met even groot ontzag voor het geweld en het lijden van de soldaten, ging Sam Dillemans een jarenlang gevecht met de oorlog aan. Het resultaat is een nieuw, woest universum waarin (on)menselijk geweld trefzeker wordt gevat in beelden van ongetemde schoonheid.

In het voorjaar van 2018 toont een grote overzichtstentoonstelling dit hele nieuwe hoofdstuk uit Sam Dillemans’ oeuvre. Het werk zal vanaf april te zien zijn in de Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans te Borgerhout. Over het dit nieuwe werk verschijnt een nieuw boek bij uitgeverij Manteau.

Ypres

Eén werk, Ypres, gezien zijn afmetingen (165 x 290 cm) geen oud maar een nieuw canvas, wordt op 28 juli 2017 door Sam Dillemans aan de stad Ieper geschonken, naar aanleiding van de eeuwherdenking van de Derde Slag bij Ieper. Dit werk brengt elementen uit de hele reeks samen, het wit en zwart domineert en schetst gedetailleerd en krachtig tegelijk de haast bovenmenselijke inspanning van de soldaten. Maar toetsen van vale modder en het grijsblauwe silhouet van de ruïne van het belfort van Ieper bij een bleke zon, schetsen het kader voor de fatale worsteling van de mens met zoveel oorlogsgeweld. 

Het werk is nog tot aan het einde van de eeuwherdenking te zien in het In Flanders Fields Museum. Daarna wordt het opgesteld in een openbare ruimte van onze stad.

Third Ypres

Op 31 juli1917 opende de grootste veldslag die ooit in België plaatshad. De gevechten gingen door tot het bijna winter was. De slag werd nadien officieel de Derde Slag bij Ieper genoemd (the Third Battle of Ypres, die Dritte Flandernschlacht), maar vulgo “Third Ypres” of “Passchendaele”. Het geallieerde offensief leverde acht kilometer terreinwinst op, tot Passendale, maar geen strategische doorbraak. Er vielen meer dan 160.000 doden en het aanvalsveld werd totaal vernietigd. “Third Ypres” en “Passchendaele” staan sindsdien symbool van waanzinnige oorlogsvoering en zijn een inspiratie voor Ieper om zich vandaag Vredesstad te noemen.
 
Volg nieuws over de tentoonstellingen en het boek via: