Great War Remembrance Race: Wielerwedstrijd in het teken van de herdenking van WO1
23 augustus 2018 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Exact 100 jaar geleden kwam de Eerste Wereldoorlog ten einde. Het jaar 2018 staat overal ter wereld in het teken van het einde van deze Groote Oorlog. Flanders Classics en de Organisatie Gent-Wevelgem zagen hierin een ideaal moment om 100 jaar later de Great War Remembrance Race te lanceren in West Vlaanderen. 

Vanuit Nieuwpoort trekt het peloton naar de Westhoek. Passages doorheen Flanders Fields, met frontsteden als Passendale en Diksmuide, moeten de herinnering aan de Groote Oorlog levend houden. De eindstreep ligt in Ieper, dé vredesstad bij uitstek. The Great War Remembrance Race introduceert een unieke combinatie van koers en historiek. Nieuwpoort geeft op vrijdag 24 augustus 2018 het startschot voor de eerste editie, maar ook de volgende jaren zal deze historische wedstrijd op de wielerkalender pronken. De link met de Eerste Wereldoorlog blijft altijd bestaan. 

Ex-wielrenner Scott Sunderland is de nieuwe koersdirecteur van de eerste editie van de Great War Remembrance Race. Op 24 augustus zal de Australiër, die nog steeds in het wielermilieu actief is als koersdirecteur van de Cadel Evans Great Ocean Road Race, in Nieuwpoort vanuit de directiewagen het startschot geven. 

Scott Sunderland is een naam die bij vele Vlaamse wielerfans een belletje doet rinkelen. De Australiër kende een succesvolle profcarrière tussen 1990 en 2004 en was onder andere bij TVM en Palmans een belangrijke pion in de ploeg. Ook na zijn professionele wielercarrière bleef Sunderland in het wielrennen actief. Tussen 2004 en 2008 boekte hij als ploegleider successen bij het CSC, in 2010 bij het pas opgerichte Team Sky.
 
Deelnemers

Drie WorldTour-ploegen hebben hun komst bevestigd: BMC, Quick-Step Floors en Team Sunweb. Bij het Nederlandse Sunweb lijkt Edward Theuns het speerpunt van de ploeg te zullen worden. De Gentenaar reed in de Tour nog volledig in dienst van Tom Dumoulin, maar krijgt nu zelf zijn kans om te schitteren op Vlaams grondgebied. Beide ploegen zullen moeten opboksen tegen een ijzersterk Quick-Step Floors. Zij zakken met enkele toppers af naar de Westhoek: Belgisch kampioen Yves Lampaert, sprintbom Fernando Gaviria of Scheldeprijs-winnaar Fabio Jakobsen zijn enkele topnamen die door de fans te bewonderen zullen zijn.

Naast drie WorldTour-ploegen wordt het deelnemersveld aangevuld met elf Pro Continentale ploegen. België wordt vertegenwoordigd door WB Veranclassic, Wanty, Sport Vlaanderen en Veranda's Willems. Ook het Nederlandse Roompot en het Israël Cycling Academy zijn van de partij. Uit Frankrijk komen Direct Energie, Vital Concept en Cofidis, uit Polen CCC en uit Ierland Aqua Blue Sport.

Ten slotte rijden ook acht continentale teams mee: Cibel-Cebon, AGO-Aqua Service, T.Palm en Tartelleto-Isorex (België), Team Wiggins en Madison Genesis (UK), Team Coop (Noorwegen) en Team Vorarlberg-Santic (Oostenrijk).
 
Praktische info
 
Om 10.30 u. worden alle renners voorgesteld aan het publiek. Om 12.20 u. wordt het startschot gegeven. De aankomst is voorzien om 16.50 u.
 
Het parcours op het grondgebied van Nieuwpoort ziet er als volgt uit: officieuze start aan de sluizen t.h.v. Koning Albert I-monument – Sluizen – Westendelaan – Kustweg – Kaai – Astridlaan – Pelikaanstraat – Kinderlaan – Diksmuideweg – Zesde Liniestraat – Molenstraat – Ramskapellestraat – Brugse Steenweg – officiële start t.h.v. Sint-Joris – Brugse Steenweg richting Middelkerke en dan naar Diksmuide.
 
MEER INFO: Flandersclassics – www.flandersclassics.be 
 
All Star Classic: een heuse BV-koers
 
De Great War Remembrance moet een meerdaags wielerfeest worden voor jong en oud. Daarom strijken de organisatoren al op donderdag 23 augustus 2018 neer op het Marktplein van Nieuwpoort met een gloednieuw evenement. In een heuse BV-koers kruipen de ‘All Stars’ van de Vlaamse Media-, muziek- en sportwereld op de koersfiets om het competitiebeest in zich los te laten.
 
Enkele deelnemers zijn o.a. Cameron Vandenbroucke, Wouter Vandenhaute, Tomas Van den Spiegel, Nico Mattan, Leif Hoste, Grace Verbeeken, Lieselot Decroix, burgemeester Geert Vanden Broucke, schepen van Sport Rik Lips, Scott Sunderland, Joanne Simpson, Ine Beyen, Patsy Maegerman etc.
 
De organisatie zorgt bovendien voor de perfecte omkadering: de benen worden warm gehouden met professionele massages en een hongerkop vermijden ze met voldoende bevoorradingen tussendoor.
 
Deze wielerwedstrijd met bekende Vlamingen bestaat uit een individuele tijdrit ‘De snelste kilometer’ en een wegrit van 20 lokale rondes in het stadscentrum. De voorstelling van de renners vindt plaats om 17.30 u. met daaropvolgend om 18.30 u. de tijdrit en om 20 u. de wegrit. Om 21.15 u. wordt er nog een afterparty georganiseerd.
 
Het parcours ziet er als volgt uit: start op het Marktplein richting Marktstraat – Langestraat – Hoogstraat – Kerstraat en aankomst op het Marktplein.
 
Dit is een gesloten parcours. Tussen 17 u. en 22 u. zal een deel van de binnenstad afgesloten worden voor alle verkeer.

Opgelet! Naar aanleiding van de Great War Remembrance Race en de All Star Classic is het Bezoekerscentrum Westfront uitzonderlijk gesloten op donderdag 23 augustus (vanaf 13 u.) en op vrijdag 24 augustus (de hele dag).
 
Great War Remembrance Cyclo: Wielerwedstrijd voor amateurs
 
Op zondag 26 augustus 2018 staat met de Great War Remembrance Cyclo de voorlaatste tocht van de Etixx Classics Tour op het programma. Vanuit Ieper vertrekken ze voor een fietstocht dwars door Flanders Fields die bol staat van de (wieler)geschiedenis. Ze maken een combinatie van prachtige, rustige wegen met enkele gekende hellingen en impressionante oorlogsmonumenten met als leidraad de Great War Remembrance Race, een nieuwe wielerwedstrijd die op vrijdag 24 augustus start in Nieuwpoort en aankomt in Ieper.
 
MEER INFO: www.etixxclassicstour.be