100 km wandelen van Albert naar Ieper
15 november 2018 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Voor de zesde keer stapten zo’n 50 moedige wandelaars door de frontstreek van Albert naar Ieper. Aankomst dit jaar was in de streek van de Ieperboog, tijdens een wandeltocht georganiseerd door wandelclub Nooit Moe uit Boezinge. 

Op zaterdag 10 november kwamen meer dan 900 moedige stappers naar Ieper om er de Herdenkingsmars te stappen. Een wandeltocht met verschillende afstanden tussen 4 en 24 kilometer in en rond Ieper.

De organisatie was in handen van wandelclub Nooit Moe uit Boezinge. Voorzitter Marvin Verbeke was tevreden met de grote opkomst, zeker rekening houdend met het druilerige weer tijdens de dag.

Deze wandeltocht werd ook gestapt door de 48 deelnemers van de Herdenkingsmars Albert (FR) – Ieper, die voor de zesde keer doorging tussen de twee steden.

Albert en Ieper hebben een band door de Eerste Wereldoorlog en dat werd met deze wandelreis nogmaals in de verf gezet. Vier dagen van een goeie 25 kilometer per dag.

De eerste dag rond Albert, de tweede rond Arras. Dag drie en vier gebeurden op Belgisch grondgebied in Nieuwpoort en in Ieper.

Madeleine Debrouwere (Moorsele) stond in voor de inhoudelijke voorbereiding in Nieuwpoort en Ieper. Door haar grote kennis van het verhaal van de Eerste Wereldoorlog slaagt Madeleine er in om kleine verhalen op een grootse manier te brengen. Ze neemt de deelnemers mee in het verhaal voor en achter het front en brengt hen in contact met de menselijke kant van de oorlogsgruwel.

2018, 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog, was ook de viering van 10 jaar samenwerking – de herdenkingsmars wordt tweejaarlijks georganiseerd – en meteen werden ook Madeleine en haar echtgenoot Freddy Lattré, samen met nog 5 andere deelnemers, door eerste schepen Jef Verschoore gehuldigd. Deze zeven stappers waren er vanaf het eerste jaar bij en stapten in totaal dus 600 kilometer.

Alle anderen ontvingen uit de handen van schepen Verschoore hun diploma voor het afleggen van 100 kilometer tussen Somme en Ijzer. Eén van de deelnemers overleed vorig jaar en werd dit jaar postuum gehuldigd.