De Eerste Wereldoorlog: een gouden tijd voor fotograaf Matton
Deze bijdrage is een deel van het artikel ' René Matton: eerste fotograaf van Proven' gepubliceerd in het tijdschrift 'Aan de schreve' van de Heemkring aan de schreve. 39e jaargang, 2009, nummer 1.

Vooral de periode tijdens en na de eerste wereldoorlog werd een drukke tijd wanneer een soldatencliënteel zich aanbood. In de tuin en veranda van René Matton die hij gebruikte als studio werden allerlei opnames gemaakt van soldaten en mensen die in Proven verbleven. De opnames van diverse feesten en optredens bij de Britse soldaten zijn legendarisch.

Het lijkt achteraf wel uitzonderlijk dat hij zijn stiel kon verder zetten gedurende de oorlog en zijn werk blijkbaar niet aan banden werd gelegd door de eerder strenge Britse censuur. Na de oorlog kon hij goed gebruik maken van de bezoeken van naastbestaanden aan de oorlogsgraven om deze met zijn fototoestel een aandenken te bezorgen.

Ook achter het front werd er plezier gemaakt om de doffe oorlogsellende te vergeten. Optredens door en voor de Britse soldaten werden door René Matton op de gevoelige plaat vastgelegd.



Naaiatelier in de Eerste Wereldoorlog. Diverse naaiateliers waren in Proven (deelgemeente van Poperinge) gevestigd die toeleverden aan het leger. Hier betreft het een naaiatelier van 1917. De foto werd genomen achter het huis van René Matton, plaats waar nog andere groepsfoto's werden genomen.



Atelier voor het maken van camouflagetenten. Provense meisjes en vluchtelingen waren tewerkgesteld in een atelier voor het maken en herstellen van camouflagenetten in de loop van 1917 en 1918. Hier samen op de foto met hun Britse opdrachtgevers.



De aanwezigheid van het militair hospitaal op Provens grondgebied vertaalde zich in een verhoogde aanwezigheid van medisch personeel en materieel. Hier een Brits-Rode-Kruis ambulance, gestationeerd in Proven met de kerk op de achtergrond.



Veel soldaten zouden het veldhospitaal van Mendinghem, opgericht in 1916, niet levend verlaten. Ze werden vrijwel direct na hun overlijden ter plaatse begraven nabij Mendinghem. Hier een beeld in de beginfase van deze begraafplaats.



Voetbalploeg van Engelse soldaten: opname in de openluchtstudio van René Matton in 1916.



René Matton samen met zijn twee zonen Guillaume en Maurice tijdens een bezoek aan het slagveld nabij de Meense Steenweg te Zillebeke in april 1919. Of dat ogenblik waren daar ook nog Britse soldaten ter plaatse.



Dank aan Willy Tillie voor het doorsturen van de info en foto's.