Klerkense Amerikaan allerlaatste Belgische oud-strijder
Na het overlijden van Waalse oud-Tourrenner Emile Brichard
Klerkense Amerikaan allerlaatste Belgische oud-strijder van W.O. I


Vorige week donderdag is in het Waalse Villers-Poterie bij Charleroi Emile Brichard overleden. Hij was de laatste in België wonende oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog. De allerlaatste officiële Belgische veteraan van W.O. I. is een West-Vlaming die in de VS woont: Cyriel Barbary, die op 4 augustus 105 wordt.

De Waal Emile Brichard kwam de voorbije dagen ook nog in het nieuws, omdat hij ook de alleroudste Tourrenner was. Veel potten brak hij in de Tour niet. In 1926 gaf hij in de eerste rit op. Dat gebeurde wel op slechts 10 kilometer van het einde van een rit die 373 lang was.

Dankzij onze speurtocht...

Emile Brichard was geboren op 20 december 1899. Enkele maanden ouder is de op 4 augustus 1899 in Klerken geboren Cyriel Barbary. Als alles goed gaat, wordt hij straks dus 105. Het is door toedoen van ons blad dat bekendraakte dat Cyriel zich officieel oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog mag noemen. Toen in juni 2001 Gitsenaar Michel Coghe op 106-jarige leeftijd overleed als laatste West-Vlaamse oud-strijder van W.O. I, liet Maurice Waeyaert uit Klerken ons weten dat zijn 102-jarige oom Cyriel Barbary, die in de buurt van Detroit woonde, ook nog soldaat was geweest in de Grote Oorlog. Hij had echter geen bewijzen. Wij hebben toen zelf contact genomen met de bevoegde diensten bij de Belgische Krijgsmacht in Evere. Enkele weken later kregen wij de bevestiging: Cyriel Barbary heeft bij het 2de Linieregiment gediend van 5 mei 1918 (hij was toen 18) tot 31 januari 1919, dus wel degelijk nog een stukje tijdens de oorlog. Men wist niet dat hij nog in leven was. Hij heeft in 1921 trouwens twee medailles ontvangen: de Overwinningsmedaille en de Herinneringsmedaille.

Toen een VTM-ploeg hem vorig jaar rond 11 november bezocht, konden we zien dat Cyriel - die in België nog heel wat familie heeft - het nog behoorlijk goed maakte. En dat is volgens zijn familie ook nu nog altijd het geval.

Schoonzus Laura Marchand werd bijna 110

Cyriel is in 1923 getrouwd met Emma Marchand. Hetzelfde jaar zijn ze naar Amerika getrokken. Eerder al waren familieleden van zijn vrouw de plas overgestoken. Eerst werkte Cyriel als vloerder-metselaar, tot hij in 1932 een eigen groenteboerderij begon in Mount Clemens in de buurt van Detroit (Michigan). In 1962 verhuisde hij naar Romeo Plank in dezelfde streek, waar hij nog altijd woont. Zijn echtgenote overleed in 1991 op 94-jarige leeftijd. Merkwaardig toeval : zij stamde ook al uit een taai Klerkens ras. Haar zus Laura overleed in augustus 2002 in Amerika op enkele maanden van haar... 110de verjaardag ! Zus Marie, die in Parijs woonde, werd 104. Ze hadden het van geen vreemden, want bij zijn dood in 1962 was vader Henri Marchand, die bakker was geweest, 99 jaar en 6 maanden oud...

Cyriel en Emma kregen drie kinderen : Marie, Adrienne en Jerome die nog alle drie in leven zijn en tot vandaag voor hun vader zorgen. Cyriel stond en staat bekend om zijn goed humeur en zijn energie. Tot zijn 95ste trok hij nog op hertenjacht en hij reed toen ook nog met de auto... Het is meer dan 25 jaar geleden dat hij nog in België was. Een volgend bezoek zal er allicht niet meer in zitten, maar af en toe trekt er nog wel een Belgische neef of nicht op bezoek.

(Noël Maes) - Bron: Krant van West-Vlaanderen - 16/07/2004