Boezinge-Sas tijdens WO 1
Artikel overgenomen uit ‘De Boezingenaar’ (tweemaandelijkse heemkundig tijdschrift over Boezinge en Zuidschote), van mei-juni 2013, nummer 3



Boezinge-Sas is zonder twijfel de Boezingse locatie waarvan wij het grootst aantal foto's hebben in ons digitaal en papieren archief (een 30-tal). Het sas was dan ook militair-strategisch zowat de belangrijkste plaats in Boezinge, in feite het stuk van het kanaal tussen Boezinge spoorwegbrug en noordwaarts Steenstrate. Van april 1915 tot juli 1917 lagen links de Britten, Fransen en Belgen, en op de andere oever de Duitsers. De foto boven toont het vernielde sas in rustiger tijden (na de zomer van 1917), toen er zorgeloos bij kon geposeerd worden. We zouden een hele Boezingenaar kunnen vullen met andere sas-foto's, maar we beperken ons tot de volgende twee.

Door de gebroeders Lumière was kort voor W.O. | een procédé ontwikkeld om kleurenfoto's te maken. Daarvan zijn er een handvol van Boezinge. (Het zijn wel degelijk kleurenfoto's, geen zwart witoto's die nadien manueel ingekleurd werden.) Dit is er een van. Maar helaas kunnen we die in kleur tonen. Hij is genomen met de rug naar Boezinge (en Ieper) en toont Franse soldaten in september 1917, toen de frontlijnen al weer oostwaars geschoven waren.


 
Er zijn van het sas ook een aantal luchtfoto's.



De wegen die zijn duidelijk te zien zijn, zijn militaire aanvoerwegen. Een ervan loopt dwars over het sas. (Dit wijst dat de foot genomen is na de zomer van 1917, na de Slag om Pilkem). Zoek niet naar de Sasstraat, die is slechts met een vergrootglas op het origineel nog terug te vinden.

Over het sas liggen nog twee andere kleine brugjes. Let ook op de voorlopige infanteriebrugjes over de vaart. Drie op de bovenvaart (rechts), en een op de benedenvaart onderaan de foto, het deel dus naar Steenstraete. Op de foto naast het kanaal (ten westen ervan dus) zie je de Ieperlee kronkelen. Wat je zeker niet kunt missen: de vele tientallen (honderden) obusputten, die van de omgeving van het sas, en in feite van heel de kanaalstrook én Pilkem en Boezinge een pokdalig kraterlandschap maakten ...


Gepubliceerd op WO1.be op 17/05/2020.