Toerisme Westhoek presenteert nieuw beleidsplan en nieuwigheden 2017 - Ieper - 06/03/2017
De voorzitter gedeputeerde Franky De Block en de directie van Westtoer nodigden de pers uit voor de persconferentie over het nieuw Strategisch Beleidsplan voor Toerisme & Recreatie Westhoek 2018-2024 en over de toeristische plannen/nieuwigheden in 2017. 

Het programma zag er als volgt uit: 
  • Welkomstwoord door Jurgen Vanlerberghe, schepen Toerisme Poperinge
  • Nieuw Strategisch Beleidsplan Toerisme & Recreatie Westhoek 2018-2024 door Lien Phlypo, teammanager regiowerking Westtoer
  • Toeristische hoogtepunten 2017 door Valérie Heyman, regiomanager Toerisme Westhoek
  • Toeristische impulsen vanuit de provincie door Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer
De persconferentie had plaats in Feestzaal Yperley.

DSC_5692

DSC_5694

Welkom door Jurgen Vanlerberghe

DSC_5696

Nieuw Strategisch Beleidsplan Toerisme & Recreatie Westhoek 2018-2024 door Lien Phlypo, teammanager regiowerking Westtoer

DSC_5699

Nieuw strategisch beleidsplan toerisme en recreatie voor de Westhoek 2018 – 2024
Toeristische toekomst voor de Westhoek verzekerd 


Met het nieuw strategisch beleidsplan voor toerisme en recreatie wil De Westhoek voorsprong nemen tegenover andere Vlaamse regio’s. De Westhoek moet een topbestemming worden voor korte vakanties en daguitstappen. In de voorbije jaren lag de focus op de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. “Nu plaatsen we de andere troeven in de kijker. Drie grote verhaallijnen staan centraal voor de verdere toeristisch-recreatieve ontwikkeling: ‘de Grote Goesting’, ‘Van de bergen naar de zee’ en ‘Oorlog en Vrede’. Ook unieke logeeradressen zijn belangrijk”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. 

“Met de nieuwe subsidies voor Toeristische Impulsen van de Provincie West-Vlaanderen kunnen we direct invulling geven aan het beleidsplan. 900.000 euro wordt ingezet voor nieuwe projecten in de Westhoek. Ik pleit tevens voor een open dialoog met het Vlaamse niveau over de inzet van impuls- en promotiemiddelen”, aldus Franky De Block.
 
Belangrijke bestemming in Vlaanderen

Het toerisme in de Westhoek is een belangrijke economische sector en genereert een jaaromzet van 139 miljoen euro. Toerisme zorgt voor 2 100 voltijdse jobs in de regio.
12 000 personen kunnen overnachten in de Westhoek. De regio noteerde 857 000 overnachtingen in 2015.  België blijft de belangrijkste markt met 55,5% van de overnachtingen en wordt gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 27% van de overnachtingen en Nederland met 7,5% van de overnachtingen. Het aantal dagtoeristen schatten we voor 2015 in op 2,9 miljoen en we telden 2 miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk. In 2015 kwamen een half miljoen WOI-bezoekers naar de Westhoek.
 
Ambitie voor de Westhoek

Na de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog wil Westtoer de Westhoek  op een andere manier positioneren in Vlaanderen en Nederland. De ambitie is om van de Westhoek een topbestemming te maken voor korte vakanties en daguitstappen. De bestemming onderscheidt zich door een unieke beleving van het landschap, het grenzeloos bourgondisch genieten en de historie die in de Westhoek constant voelbaar   is. De mix van troeven wordt beter uitgespeeld. Bijkomend versterkt Westtoer de relatie tussen de Westhoek en de Westkust. Ook de banden met Noord-Frankrijk worden sterker aangehaald. De finale doelstelling is de economische welvaart, de werkgelegenheid en het algemeen welzijn in de Westhoek stimuleren. 

Grenzeloos Genieten in de Westhoek

‘Grenzeloos Genieten’ wordt verder uitgewerkt in drie thema’s.
 
Van de bergen naar de zee

Westtoer schuift het landschap naar voor als drager voor de beleving tijdens een korte vakantie of daguitstap. Naast de belevingsvolle inrichting van het landschap zijn ook fietsen en wandelen hier belangrijke aspecten. Westtoer wil inspelen op de trend van slow tourism waarbij toeristen de bestemming en het landschap intenser willen beleven.
 
De Grote Goesting

‘Proef en beleef de Westhoek’ is het uitgangspunt van De Grote Goesting. De kleine volkscafés en bruine kroegen, de muziek, de volksspelen, de streek- en hoeveproducten en de streekgastronomie zorgen voor een ongedwongen sfeer. Die typische couleur locale staat centraal. Authentieke belevingen moeten het uithangbord worden om de kwaliteiten van de Westhoek in de verf te zetten: gastvrijheid, convivialité en lekker genieten.
 
Oorlog en Vrede

Het verleden is constant zichtbaar in de Westhoek. Je komt er de getuigen van de Eerste Wereldoorlog voortdurend tegen. Ook andere historische periodes zijn aanwezig. In de komende jaren kunnen toeristen de hele geschiedenis van de regio ontdekken, van de Spaanse en de Franse tijd tot aan de Eerste Wereldoorlog ruim 100 jaar geleden.
 
Logeren als god naast Frankrijk

Westtoer wil onder de noemer van ‘Logeren als God naast Frankrijk’ specifiek inzetten op het verblijfstoerisme in de Westhoek. Het logies biedt een unieke beleving. Met aandacht voor innovatie en kwaliteit wordt het logiesaanbod verder ontwikkeld. Er is aandacht voor een goede mix van landelijk logeren, kamperen, jeugdverblijven en charmevol logeren in de steden en dorpen.
 
Open dialoog met Vlaanderen

Het strategisch beleidsplan voor de Westhoek kwam tot stand in nauw overleg met de Westhoekgemeentes en diverse publieke en private actoren. Door de nieuwe subsidies voor Toeristische Impulsen van de Provincie West-Vlaanderen gaan er 900.000 euro extra subsidies naar de Westhoek. Onmiddellijk kunnen een aantal beleidsopties uit dit plan gerealiseerd worden. Ook het Vlaamse niveau kan hier niet ontbreken. De voorzitter van Westtoer rekent op een forse steun in de vorm van impulsmiddelen en specifieke promotieacties in het buitenland. Daarnaast wordt binnen het beleidsplan Ruimte Vlaanderen voldoende aandacht gevraagd voor de Westhoek. Ontwikkelingen voor de uitbreiding van natuur en het behoud van de open ruimte zijn belangrijk. Maar de nodige investeringen in het openbaar vervoer in en naar de regio kunnen hier niet ontbreken.
 
Westtoer dringt aan op een gunstige behandeling van het dossier om de belangrijkste begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog aan het voormalige Westelijke Front te laten erkennen als UNESCO Werelderfgoed.

DSC_5700

DSC_5701

Toeristische hoogtepunten 2017 door Valérie Heyman, regiomanager Toerisme Westhoek

DSC_5702

De Westhoek stelt toeristische nieuwigheden 2017 voor
 
Het Provinciebedrijf Westtoer presenteert in 2017 een uniek programma voor de Westhoek. Er komt een nieuwe kindvriendelijke fietsroute tussen Diksmuide en Nieuwpoort. Met het evenementenprogramma ‘KDs up toer’ verhoogt de Westhoek zijn imago als familievriendelijke bestemming. Samen met de diensten voor toerisme wordt een fietszoektocht georganiseerd. Het project ’1917, De totale oorlog’ stelt de herdenking van de ‘battle of Passchendaele’ en de ‘Mijnenslag’ centraal. In het najaar gaat Jean Blaute op zoek naar het unieke van de biercultuur in de Westhoek. Nog nieuw zijn het magazine ‘Grenzeloos genieten’ en de streekpocket met de nieuwe naam ‘De grote goesting’. 

“Het nieuw strategisch plan voor toerisme en recreatie in de Westhoek focust toekomstgericht op belangrijke thema’s die ook dit jaar al aan bod komen. Dit bewijst dat de troeven van de regio uitgebreid zijn en een breed publiek aanspreken. Het goede leven en de couleur locale zijn centrale thema’s. De authentieke beleving van heden en verleden zorgt ook in 2017 voor een uniek toeristisch aanbod”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. 

Jean Blaute ambassadeur voor Tournée locale

De Westhoek is de bierregio bij uitstek: hier wordt het groene goud nog geteeld en vind je brouwerijen, een hopmuseum, gezellige cafeetjes en een lekkere bierkeuken. De campagne ‘Tournée locale, bierbeleving in de Westhoek’ loopt in september en oktober 2017 en wil dit smakelijke aanbod in de kijker plaatsen. Op de kalender staan onder meer bierfestivals, de hoppefeesten, een open brouwerijendag, bierbelevingswandelingen en bierdegustaties. Bier- en Westhoekliefhebber Jean Blaute is ambassadeur van de campagne.

Kinderen koning: KDs ‘up toer’

Tijdens de zomermaanden nemen de Westhoek K(a)D(ee) ambassadeurs, Jaek en Nink, families en kinderen mee ‘up toer’ door de Westhoek. Om de 2 à 3 dagen organiseert Westtoer samen met de diensten voor toerisme een evenement of coole activiteit op maat van gezelschappen met kinderen. De kalender is beschikbaar vanaf mei 2017.

1917 Totale oorlog in Vlaanderen

Westtoer heeft voor dit project een samenwerking opgezet met de provincie West-Vlaanderen en kreeg hiervoor de steun van Toerisme Vlaanderen. Het is een samenwerking met 7 gemeenten in de Zuidelijke Westhoek onder de noemer ‘1917 totale oorlog in Vlaanderen’. Een parcours van tentoonstellingen en infomodules brengt het verhaal van de mijnenslag in 1917 en van de derde slag bij Ieper (battle of Passchendaele). De exposities vinden plaats in het In Flanders Fields Museum, Villa Zonnedael (Memorial Museum Passchendaele 1917), bezoekerscentrum Het Heuvelland, de kerk van Kemmel, het toeristisch infopunt in Mesen en het Guynemerpaviljoen in Langemark-Poelkapelle.
Westtoer nodigt in dit kader ook nabestaanden van soldaten uit WO I uit om hun voorouders gepast te komen herdenken. Met de steun van Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen komt Westtoer tussen in reis- en verblijfskosten en wordt er een persoonlijk programma aangeboden. De nabestaanden komen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, UK, Ierland, Duitsland en Frankrijk. 

Fietsregio bij uitstek

De Westhoek pakt dit jaar uit met een fietszoektocht in Diksmuide, Veurne, Alveringem en Lo-Reninge. De fietszoektocht is een tocht van 58 km. Onderweg moet een reeks vragen worden opgelost om kans te maken op de prijzenpot. Je kan halt houden op een aantal unieke stopplaatsen. De zoektocht zal lopen van 1 mei tot 30 september 2017.

Voor families met kinderen presenteert Toerisme Westhoek dit jaar een 6de nieuwe KD fietsroute tussen Nieuwpoort en Diksmuide. De Westhoek KD stripfiguren wijzen de weg en er zijn tal van stopplaatsen onderweg. Langs alle KD fietsroutes komen er kindvriendelijke picknickbanken. Je kan ze als zitbank en als ligzetel gebruiken. De Westhoek KD’s Jaek en Nink worden in de banken gegraveerd. 

In 2017 zorgen ook infopanelen in de vorm van grote bierflessen voor een meerwaarde langs de Westhoek bierenroutes. Deze routes werden vorig jaar gelanceerd en vallen erg in de smaak. Het hopmuseum in Poperinge is het centrale vertrekpunt van deze routes. In het museum vindt vanaf 22 april een tentoonstelling plaats over Westhoekbieren.
 
Magazine ‘De Westhoek, grenzeloos genieten’ & streekpocket ‘De grote goesting’

Recent verscheen een gloednieuw toeristisch regiomagazine bij Knack en Plus Magazine. Het magazine inspireert de Vlaming en de Nederlander om een vakantie in de Westhoek door te brengen. 

Meer dan ooit wordt ingezet op de couleur locale en het goede leven in de streek. Daarom krijgt de alom gekende streekpocket vanaf dit jaar de naam ‘De grote goesting’. Het blijft dé toeristische bijbel van de streek met meer en meer toeristische adresjes om aan halt te houden tijdens de vele ontdekkingstochten door de regio. 

Naast deze publicaties, zijn er nog een reeks andere regiopublicaties die werden geactualiseerd: de WO I kaart en pocket, de grensoverschrijdende kaart met Frans-Vlaanderen, het vakantieboek voor Westhoek KD’s en de vaarkaart. Deze brochures zijn te verkrijgen bij http://shop.westtoer.be.

DSC_5704

Slotwoordje door député Franky De Block

DSC_5705

De baseline 'Pure verwondering' die jarenlang werd gebruikt werd vervangen door 'Grenzeloos genieten'.

DSC_5706

Van links naar rechts: Stefaan Gheysen, Lien Phlypo, Franky De Block, Valérie Heyman, Aurelia Leyn, Jurgen Vanlerberghe, Erik Eloy en Jef Verschoore.

DSC_5707

De collega's persmensen.

DSC_5710

Meer info: www.toerismewesthoek.be / www.100jaargrooteoorlog.be / www.westhoekkd.be

Bekijk hier ook de presentatie van de persconferentie. Pagina aangemaakt door Westhoek.be.