Boek August Faes voorgesteld - Diksmuide - 29/10/2017
Op zondag 29 oktober 2017 presenteerde de stad Diksmuide het vijfde boek in de reeks 'Diksmuidse Historische Publicaties' in CC Kruispunt. We lieten het publiek kennismaken met brigadier August Faes (1896-1989). August Faes hield veel notities bij over het leven aan het Belgische IJzerfront. Hier draagt hij ze met zich mee. Maar hij dacht er nooit aan om ze te publiceren, tenzij voor een heel beperkte vriendenkring. Door dhr. en mevr. Philipsen (Antwerpen) kwam in 2011 één van die bundels terecht in het stadsarchief. In het afgelopen jaar verwerkte auteur André Gysel deze indrukwekkende bundel.Wij lezen zijn geschriften met een zekere voorkennis van zaken. De man moet de oorlog overleefd hebben. Anders was alles verloren gegaan. Hoe hij zijn oorlogservaringen psychisch verwerkt heeft, weten we niet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zal hij zich wel heel koest gehouden hebben. Als de Duitsers maar niet te weten kwamen welke rol hij in Kaaskerke speelde! Het kon hem zijn hachje gekost hebben. Sector Diksmuide: dat is het Belgische front, met Belgische soldaten. En Ieper, dat is het Britse front met Britse soldaten. Zo hebben we het geleerd. Klopt dat wel met de werkelijkheid? Neen. Eind oktober 1917 waren Britse soldaten in Kaaskerke. Wat kwamen zij hier doen? Waarom kregen Belgische soldaten niet de kans met hen te praten? Onze soldaat, die goed Engels sprak, kreeg moeilijk hoogte van de Britse kapitein, die de lippen stijf op elkaar hield. Onze man was een Vlaming, sprak Vlaams, maar schreef in het Frans. Naar eigen zeggen wegens gebrek aan kennis van het Algemeen Nederlands. Het nieuwe boek is een vertaling met foto’s uit zijn eigen album, aangevuld met foto’s die in de context passen, afkomstig uit privécollecties.Interessant:
  • Hoe we een kijkje krijgen op het leven achter het front, zowel in de Westhoek als in Noord-Frankrijk.
  • Hoe de soms gespannen verhouding tussen officieren, onderofficieren en soldaten zijn beloop kent.
  • Hoe belangrijk zijn in Kaaskerke opgedane ervaring voor de verdere oorlog en vooral tijdens het laatste oorlogsjaar 1918 een rol zal spelen en hem voor veel onheil zal behoeden.
  • Hoe hij in een heroverd dorp eind oktober 1918 een dameshaarkappersteam kan ontwapenen.
  • Hoe hij kort na de Wapenstilstand op 11 november op een onuitgegeven originele manier naar eigen stad en huis kan terugkeren.
Praktisch:
  • Je kunt een exemplaar van het boek aankopen bij de onthaalbalie van het stadhuis of dienst voor toerisme van Diksmuide.
  • Het boek [27 x 21 cm – 228 p., hard cover + 200 illustraties] kost 20 euro
Pagina aangemaakt door Westhoek.be.