Koninklijk bezoek in Talbot House op 11 november - Poperinge - 11/11/2017
Op 11 november 2017 verwachtte Talbot House Koninklijke gasten. Omstreeks 9u40 kwamen Princess Anne, dochter van Koningin Elizabeth II, en haar echtgenoot Vice Admiral Sir Timothy Laurence, tevens ondervoorzitter van de Commonwealth War Graves Commission, op bezoek.

Tijdens W.O. I was Talbot House het bekendste soldatenhuis van het Britse leger aan het Westelijk Front. Het was een alternatief ontspanningsoord waar alle soldaten, zonder onderscheid van rang, welkom waren, of  zoals één onder hen het verwoordde, “een oase van rust in een dolgedraaide wereld”. Ook  nu nog is het een vredevolle plaats, waar iedereen gastvrij ontvangen wordt.

De vzw,  die in 1930 werd opgericht om het Talbot House te beheren, is internationaal samengesteld en werd van meet af aan een symbool van de vriendschappelijke banden die bestaan tussen het Verenigd Koninkrijk en België. Zo kwamen in 1966 reeds Koning Boudewijn en de Britse Koningin Elizabeth II samen in Talbot House op bezoek. Dertig jaar later was ook Koning Albert II te gast. Andere koninklijke gasten waren Princess Alexandra en haar broer Edward, Hertog van Kent.

Het bezoek bekroonde een lange rij evenementen, waarmee Talbot House, dat in 2015 zijn honderdste verjaardag vierde, de herdenkingsperiode in de verf zet.

Na een kort geleid bezoek aan het huis had Princess Anne een ontmoeting met het personeel, de huisbewaarders en de Belgische en Britse leden van de vzw Talbot House. Bij die gelegenheid reikte de prinses ook het ereteken ‘Member of the British Empire’ uit aan Jan Louagie, sedert 1982 secretaris van vzw Talbot House. Deze onderscheiding erkent niet alleen zijn verdiensten, maar wordt tegelijk beschouwd als een stimulans voor de personeelsleden en de vele vrijwilligers die zich dag na dag inzetten voor het behoud van dit waardevol cultureel erfgoed.

IMG_6089 - Princess Anne arriving 1

Aankomst van de koninklijke gasten.

IMG_6154 - Princess Anne introductions 1

IMG_6205 - Princess Anne MCU

IMG_6282 - Princess Anne introductions 3

In de zolderkapel.

IMG_6113 - Princess Anne and Jan Louagie in the Chapel

De korte ceremonie voor de hulde aan Jan Louagie.

IMG_6120 - Jan Louagie MBE ceremony 2

IMG_6129 - Jan Louagie MBE ceremony 3

IMG_6415 - Jan Louagie with MBE medal and certificate 2

De Princess kreeg nog een exemplaar van het boek van Jan Louagie.

IMG_6354 - Princess Anne being presented with Jan Louagies book 1

Proficiat Jan !!

  Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.