Fabrice Samyn: artist-in-residence 2019 - Ieper - 04/07/2019
Fabrice Samyn
Correspondence piece VI: Brief aan de Pijn van en naar de loopgraven van het leven
 
In Flanders Fields Museum Ieper
5.7.2019 – 5.1.2020
 
Het In Flanders Fields Museum nodigde de Belgische kunstenaar Fabrice Samyn (°1981) uit als artist-in-residence 2019.
 
In zijn werk onderzoekt Fabrice Samyn de vragen van de ontologie, de filosofische studie van het zijn. Aan de hand van verschillende media, stelt hij dualiteiten ter discussie en daagt hun grenzen uit : schaduw en licht, idool en icoon, moment en geschiedenis, man en vrouw, heilig of profaan, en hier in Ieper: vreugde en pijn.
 
In de verzamelingen van het museum ontdekte Fabrice Samyn 6.000 brieven van en aan soldaten die tot hiertoe nauwelijks bestudeerd werden.
 
Tijdens deel 1 van zijn residentie (februari-april 2019) las de kunstenaar, bijgestaan door een groep vrijwilligers voor de gelegenheid « speleologen van de vreugde » gedoopt, deze brieven om te zoeken naar alle mogelijke tekens van vreugde temidden van pijn en geweld: de kracht van kameraadschap, blijdschap voor anderen, gastvrijheid, troost, romantische liefde, de liefde tussen ouders en kinderen, herinneringen, humor, geluk, zintuigelijk genot en de schoonheid en wonderen van de natuur.
 
Zij telden ook het aantal kussen dat de schrijvers in hun brieven uitwisselden. Tussen sommige brieven zitten nog de bloemetjes die de soldaten plukten om naar hun dierbaren te sturen. De kunstenaar vroeg aan de Plantentuin Meise om die bloemen te identificeren.
 
Het tweede deel van zijn residentie gaat van start op 5 juli, loopt tot 5 januari 2020 en vindt plaats in het In Flanders Fields Museum.
 
Daar bouwde Fabrice Samyn een brievenbus in de vorm van een duiventil. Ernaast staat een tafel met papier en schrijfgerei, een uitnodiging aan alle bezoekers om een brief te schrijven vanuit de loopgraven van hun leven, over de pijn waarmee ze geconfronteerd worden. Bezoekers kunnen hun adres toevoegen en hun brief in het museum posten.  (Ze mogen die ook sturen naar Fabrice Samyn - Correspondence piece VI - Kenniscentrum - Sint-Maartensplein 3, BE-8900 Ieper, België).
 
De vrijwilligers en de kunstenaar beloven om alle brieven te beantwoorden met een fragment uit de oorlogscorrespondentie en aldus een glimp van ons veerkrachtig potentieel delen. Ze zullen een zakje zaden van de geïdentificeerde bloemen erbij stoppen.
 
(Om de vertrouwelijkheid en privacy te beschermen, worden de brieven die naar het museum worden gestuurd, vernietigd en wordt de inhoud ervan nooit onthuld).
 
Op de vooravond van de opening, 4 juli 2019, werd ook een panel onthuld waarop het totale aantal kussen uit de brieven: 1.026.634.944. Vanaf die datum zullen, op basis van de nieuwe brieven die het museum verwerft, nieuwe kussen aan het totaal toegevoegd worden. Een totaal dat graag tegengewicht wil bieden aan de dikwijls herhaalde cijfers over het aantal gesneuvelde soldaten.
 
In Flanders Fields Museum, Grote Markt 34, BE 8900 Ieper
Dagelijks open van 10-18 uur  (ticketverkoop stopt 1 uur voor sluiting)
Tel: ++32(0)57.239.220 - flandersfields@ieper.be - www.inflandersfields.be

Enkele foto's van de opening van de tentoonstelling op donderdag 4 juli 2019.

Curator Jan Dewilde

DSC_0022

De groep vrijwilligers.

DSC_0023

DSC_0028

Fabrice Samyn.

DSC_0029

DSC_0031

DSC_0032

DSC_0033

De tentoonstelling in het museum.

DSC_0035

DSC_0036

DSC_0038

DSC_0040

DSC_0043

Patrick Sennesael stuurde ons ook de onderstaande groepsfoto door:  Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.