Een nieuwe grafsteen voor Sapper Stanley Evelyn Barnden - Nieuwkerke - 08/03/2022
Op dinsdag 8 maart 2022 werd een korte dienst gehouden op Kandahar Farm Cemetery in Nieuwkerke, Heuvelland. En dit voor Sapper Stanley Evelyn Barnden die nu een grafsteen kreeg met zijn naam kreeg. Voorheen lag hij er begraven als een onbekende soldaat.

Sapper Stanley Evelyn Barnden werd geboren in Walton-le-Soke, Essex, in 1889. He was een van de vijf kinderen van Arthur Elisha en Elizabeth Garnett Barnden. Hij was reeds soldaat vóór de oorlog en werd bij het uitbreken van oorlog naar het Westelijk Front gestuurd, waar hij op 18 augustus 1914 aankwam. 

Hij deed dienst in de 17e Field Company, Royal Engineers, wanneer hij sneuvelde op 12 december 1914 nabij Nieuwkerke. Zijn sectie had de opdracht gekregen dugouts te bouwen in de vuurlinie. Sapper Barnden en een kameraad waren in een dugout aan het werk toen deze instortte, waardoor ze beiden begraven werden. Zijn kameraad werd levend van onder het puin gehaald, maar Sapper Barnden werd gedood door de instorting.

Hij werd begraven op Kandahar Farm Cemetery, maar doorheen de oorlog verdween het kenteken boven zijn graf en ging zijn naam verloren. Meer dan 100 jaar lang lag hij begraven als een onbekende soldaat en werd hij op de Menenpoort herdacht. Research heeft echter aangetoond dat onder het graf wel degelijk Sapper Barnden begraven ligt en daarom kreeg hij een grafsteen met zijn naam er op.

De begraafplaats Kandahar Farm Cemetery werd door divisies van de Commonwealth gebruikt die de sector controleerden van november 1914 tot april 1918, wanneer de begraafplaats in Duitse handen viel met de inname van Wulvergem en Nieuwkerke. De twee dorpen werden echter eind september 1918 heroverd en de begraafplaats werd opnieuw in gebruik genomen. Sapper Barnden was een van de originele gesneuvelden van 1914 en ligt er samen met 445 andere gesneuvelden van de Groote Oorlog.De dienst werd geleid door Reverend Nick Sharpe CF, Chaplain 4th Battalion The Princess of W>ales's Royal Regiment.

De diverse militaire vertegenwoordigers namen actief deel aan de dienst.

De Last PostNa de minuut stilte volgde de Reveille.

Neerleggen van kransen voor Sapper Barnden.

  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.