Inhuldiging silhouet Nieuw-Zeeland (W. Roets) - Zonnebeke - 24/04/2022
Na vier keer uitstel over de periode van de laatste twee jaar, werden op zondag 24 april 2022, dag voor de wereldwijd herdachte ANZAC-Day, in Zonnebeke (Polygoonbos) en Passendale (Oude Kaasmakerij) twee 2,60 meter hoge en 1,50 meter brede herdenkingssilhouetten uit Cortenstaal ingehuldigd, in aanwezigheid van de ambassadeurs van Australië en Nieuw-Zeeland.

Historische duiding

Tijdens de Derde Slag om Ieper, internationaal beter bekend als “Passchendaele 1917” (31 juli – 10 november 1917), werden vanaf de laatste dagen van september 1917 bijzonder grote aantallen Australische en Nieuw-Zeelandse troepen ingezet in de ruime omgeving rond Zonnebeke. Samen vormden die meer dan 100.000 militairen het “Australian and New Zealand Army Corps” (ANZAC).

De ANZAC-acties van einde september tot half oktober waren een periode van “triumph and disaster”. Na aanvankelijk indrukwekkende terreinwinst geboekt te hebben, kwamen de betrokken eenheden op 12 oktober, in het zicht van Passendale, in ware “Killing Fields” terecht. Op die dag leed, onder andere, de Nieuw-Zeelandse Divisie ongeëvenaarde verliezen (meer dan 800 doden in enkele uren). 12 oktober 1917 wordt in de Nieuw-Zeelandse geschiedenis dan ook steevast als “The Blackest Day” omschreven. Ook de Australiërs werden niet gespaard.

De nieuwe memorials werden opgericht op twee, voor de betrokken landen, erg beladen plaatsen. Voor de Australiërs gaat het over een hoek van het door hen ingenomen Doelbos (toen “Polygon Wood”), met zicht op de te veroveren heuvelrug rond Broodseinde. Het beeld herdenkt de reeks van zware gevechten waarin Australische eenheden betrokken waren tussen 20 september en 10 november 1917.

Het Nieuw-Zeelands silhouet wordt daarentegen specifiek opgedragen aan die ene dramatische dag van 12 oktober. Het staat, heel symbolisch, vlakbij de startlijn van de compleet mislukte aanval en kijkt uit over het slagveld van die dag.

Achtergronden van het initiatief

De plaatsing en inhuldiging is een initiatief van de vrijwilligersorganisatie “Genootschap Passchendaele Society 1917 vzw” (GPS17), in nauwe samenwerking met de gemeente Zonnebeke en de ambassades van Australië en Nieuw-Zeeland.

De silhouetten zullen deel uitmaken van het in 2017 door GPS17 vzw gestarte langetermijn-landschaps- en verhalenproject “The Long Road to Passchendaele”, waarbij de vereniging de gebeurtenissen van toen systematisch consequent confronteert met het landschap van nu en zo een gezicht aan het conflict wil geven. Daarbij wordt niet enkel bijzondere aandacht besteed aan de regionale en culturele diversiteit van de toenmalige deelnemers, maar in een aantal gevallen ook aan de kleine persoonlijke verhalen in de grote oorlog.

Hieronder een aantal foto's van de onthulling van het silhouet van Nieuw-Zeeland.Toespraak door Ambassadeur Diana Reaich van Nieuw-Zeeland.

Onthulling van het silhouet.Neerleggen van een krans door de Ambassadeurs van Nieuw-Zeeland (boven) en Australië (onder).


  Pagina aangemaakt door Willy Roets.