Oorlogsdagboek van Jules Geldhof terug thuis - Ieper - 04/03/2023
Wekelijks mag het In Flanders Fields Museum brieven, postkaarten, foto’s en dagboeken die getuigen over het leven aan en achter het front in ontvangst nemen. Maar het gebeurt zelden dat een dagboek de halve wereld heeft rondgereisd vooraleer het in de museumcollectie terecht komt.
Jules werd op 20 januari 1892 in Izegem geboren. In de Eerste Wereldoorlog diende hij als vrijwilliger bij de genietroepen. Jules raakte in 1917 gewond en werd overgebracht naar Birmingham waar hij verzorgd werd door Clara Carter, een Engelse verpleegster. Hij hield de ganse oorlog een dagboek bij. De relatie tussen Clara en Jules is onduidelijk gebleven. Zij huwde in 1919 met de Australiër Ernest Ray die in 1918 ook in het militair hospitaal verbleef. Na hun huwelijk emigreerden ze naar Australië. Op die manier kwam het oorlogsdagboek, samen met een kunstig bewerkte obus van Jules, aan de andere kant van de wereld terecht.

Kort na de oorlog werkte Jules Geldhof als conducteur bij de Provinciale Technische dienst van de afdeling Ieper. In 1920 verhuisde hij naar Moeskroen waar hij een carrière in de huisvestingsmaatschappij uitbouwde.
 
Het dagboekje werd recent van onder het stof bevrijd en kreeg veel aandacht in de Australische kranten en op sociale media. De Australische nieuwszender 9 News in Adelaïde draaide er een reportage over. Zijn oorlogsdagboek getuigt van een soldaat die de omstandigheden scherp observeerde en beschreef. Hij wisselde zijn observaties af met foto’s. Meer dan 60 jaar na zijn dood brengt het oorlogsdagboek de familie van Jules Geldhof opnieuw nauwer bij elkaar. Maar dit kleinood heeft niet alleen een waarde voor de familie, het is en blijft een sterke en representatieve oorlogsgetuigenis voor de toekomstige generaties.
 
Link naar de reportage: https://fb.watch/gz0W5ZwhTl

Het dagboek werd op zaterdag 4 maart 2023 door de familie van JUles Geldhof geschonken aan het In Flanders Fields Museum.



Links een foto van Jules Geldhof. 



Jonathan Ray, kleinzoon van Ernest Ray, nam contact met de Belgische Ambassade om het dagboek terug te schenken aan de familie Geldhof.



De schenkingsakte lag klaar om ondertekend te worden.



Welkomstwoord door Stephen Lodewyck, directeur IFFM







Arnaud Dusaucy, voormalig zaakgelastigde van de Belgische ambassade in Canberra, Australië.





Jesse Laroche nam kort het woord namens de Australische Ambassade in Belgie.



Wie was Jules Geldhof? Dirk Vandromme spreekt in naam van de familie een dankwoordje uit en geeft toelichting bij het leven en werk van Jules.





Korte toelichting bij de inzet van personencollecties in de werking van het museum door Annick Vandenbilcke (IFFM)



Dan werd de schenkingsakte ondertekend. 







Arnaud Dusaucy gaf het dagboek door aan de familie,



die het op haar beurt schonk aan de het IFFM.








 
  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.