De Grenadier Guards Band bezocht Tyne Cot Cemetery - Passendale - 10/07/2023
Op maandag 10 juli 2023 bracht de wereldberoemde Band of the Grenadier Guards uit Londen een bezoek aan Tyne Cot Cemetery in Passendale. De Grenadier Guards zijn de befaamde Britse paleiswachters met scharlakenrode jassen en zwarte berenmutsen. Opgericht in 1685 op verzoek van koning Charles II, vormen ze een van de oudste en meest iconische militaire muziekbands ter wereld. Op Tyne Cot Cemetery kwamen zij eer betonen aan de soldaten van hun regiment die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden in de omliggende slagvelden en er begraven liggen.

Tyne Cot is een indrukwekkende begraafplaats die zich uitstrekt in het voormalige oorlogslandschap. Met 11.956 graven is het de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld. Tijdens een gegidste rondleiding kwamen de Grenadier Guards er meer te weten over de geschiedenis, de gevoerde strijden en het lot van hun regiment tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij deze graven legden zij een krans neerleggen, een ecologische krans ontwikkeld door de CWGC in het kader van een duurzame tuinbouwmissie.

De Grenadier Guards maakten ook kennis met de lokale CWGC-hoveniers die de enorme begraaf- en herdenkingsplaats onderhouden. Ten slotte gaft de unieke muziekband een concert voor de Memorial to the Missing, de stenen muur rondom Tyne Cot met bijna 35 000 gegraveerde namen van vermiste soldaten. Het bezoek kaderde in de Vlaamse Feestdag en werd mogelijk gemaakt met steun van de Vlaamse Overheid.  Pagina aangemaakt door Willy Roets.