Nieuwpoort huldigt Koning-Soldaat en Helden van de IJzer aan Koning Albert I monument - 06/08/2023
Op zondag 6 augustus 2023 vond in Nieuwpoort de 88e Nationale Hulde aan Zijne Majesteit Koning Albert I en de Helden van de IJzer plaats. Naar jaarlijkse gewoonte werd de plechtigheid ingericht aan de voet van het imposante Koning Albert I monument, dat in 2023 het 85-jarig bestaan viert. De Nationale Hulde werd georganiseerd ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.
 
Stad Nieuwpoort en de natie betuigden op zondag 6 augustus 2023 eer aan Koning-Soldaat Albert I en alle Belgische soldaten die sneuvelden tijdens de Groote Oorlog.
 
Met een indrukwekkend défilé van de Langebrug tot het ruiterstandbeeld van Albert I trokken honderden vaandeldragers om 10 u. de ceremonie op gang. Dat gebeurde onder het goedkeurend oog van de afgevaardigde van Zijne Majesteit Koning Filip. Naast gedelegeerden van de Franse en Britse ambassades waren ook vertegenwoordigers van verschillende bestuurlijke, militaire en vaderlandslievende instanties aanwezig.
 
Naast de traditionele toespraken in het teken van hoop en vrede was het uitkijken naar de versie van het Belgisch volkslied door Showkoor Upbeat uit Leuven. De Nationale Hulde werd ter plekke aan het Koning Albert I monument op groot scherm getoond. De plechtigheid werd ook gelivestreamd via het YouTube-kanaal en de Facebookpagina van Stad Nieuwpoort.
 
Na de plechtigheid aan het Koning Albert I monument vonden aansluitend nog bloemenhuldes plaats aan het Nieuport Memorial, het gedenkteken van de Franse 81e Division d’Infanterie Territoriale en het IJzergedenkteken.

De hulde vond dit jaar binnen plaats in Westfront. De Last Post.Hulde aan het Brits gedenkteken Nieuport Memorial.

Aan het gedenkteken van de Franse 81e Division d’Infanterie Territoriale.Het IJzergedenkteken.


  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be - Foto's/Pictures Eric Compernolle.