Ways we remember war - Sint-Juliaan - 27/03/2024
In Sint-Juliaan werd op woensdag 27 maart 2024 dieper ingegaan op het verhaal van Canada's eerste veldslag in de Eerste Wereldoorlog en de talrijke manieren waarop deze herinnerd wordt. De première voor Vlaanderen van deze documentaire (70 minuten) werd vertoond in OC 'De Hazebrug'.

De orrganisatie was in handen van: 
  • Kitchener’s Wood-comité
  • In samenwerking met de Vrije Basisschool Sint-Juliaan en het Kermiscomité Sint-Juliaan.
Robert Missinne, al jarenlang actief in de herdenking van de Groote Oorlog in Sint-Juliaan, was een van de drijvende krachten achter de realisatie van deze documentaire. Robert Missinne: "Elk jaar opnieuw, tijdens het weekend dat dichtst aanleunt bij 22 april, houden het Canadian-Scottish Regiment en de Calgary Highlanders, hun ‘St-Julien Day’. Dat is hun belangrijkste officiële bijeenkomst van het jaar, de dag waarop vereremerkingen uitgereikt worden en ook herinnerd wordt aan de acties van beide regimenten hier in Sint-Juliaan ondertussen bijna 110 jaar geleden…

De wellicht belangrijkste ‘St-Julien Day’ in de geschiedenis van de betrokken regimenten was waarschijnlijk die van 22 april 2015 met de plechtigheid aan ‘De Canadien’, in aanwezigheid van Koning Filip en aansluitend de verbroederingsmaaltijd met de inwoners van Sint-Juliaan in de loods van de familie Bentein op de locatie van het vroegere Kitchener’s Wood. U ziet er straks enkele beelden van als de toenmalige bevelhebber van de Calgary Highlanders vertelt over zijn ‘kippenvelmoment’.

Eén van die honderden aanwezige Canadezen op 100 jaar Kitchener’s Wood was Dr. Geoffrey Bird van de Royal Roads University in Victoria, Canada. Dr. Bird is ook de projectleider van het ‘War Heritage Research Initiative’ dat in Canada educatieve projecten ontwikkelt rond Canada’s oorlogsverleden en de relatie bestudeert tussen cultureel geheugen, het bezoeken van plaatsen van oorlogsherinnering en herdenking. Vanuit die functie heeft hij ruim dertig korte documentaires gemaakt voor het onderwijs.

Hij zorgde vorige zomer ook voor een bijdrage voor de openluchttentoonstelling rond ‘De Canadien’ die door de gemeente Langemark-Poelkapelle opgezet werd. Na die eeuwherdenking bij Kitchener’s Wood vatte hij het plan op om een documentaire te maken over ‘Ways we remember war’ – ‘Manieren om oorlog te herdenken’. 

In die titel is heel bewust het lidwoord ‘De’ achterwege gelaten. Er zijn immers tál van manieren om de oorlog te herdenken. Voor onze eigen gemeente denk ik b.v. aan de flashmob gebracht door de leerlingen van alle scholen van Langemark-Poelkapelle op de markt van Ieper of aan de véle uitgewerkte thema’s en bijeenkomsten in het kader van ‘Wakker voor Vrede’.

De documentaire ‘Ways we remember war’ ging vorig jaar, op 11 november 2023, in première in Canada.  We zijn heel blij dat we die documentaire nu vanavond, hier in Sint-Juliaan, in première voor Vlaanderen kunnen laten gaan."

Geoffrey Bird, de maker van de documentaire nam vervolgens het woord.

Meer dan 200 aanwezigen op de uitverkochte première. Tot slot volgde er nog een dankwoord door Lt Col Ian Marchand, namens de Canadese delegatie bij de Navoen door mevrouw Angela Dark, namens de Canadese ambassade.


  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.