12e Vredeswake wil verbinden
04 May 2018 - Langemark - Bron: Vredeswakes Langemark
  • 12de vredeswake heeft als motto ‘VREDE maak je SAMEN maak je VREDE’
  • met kinder- en jeugdpsychiater prof. Peter Adriaenssens en verhalenvertelster Hilde Rogge
  • muziek door multicultureel koor Matondo
‘VREDE maak je SAMEN maak je VREDE’: dat is het motto van de 12de vredeswake op zondag 27 mei 2018 in Langemark. In een tijd die mensen eerder uit elkaar lijkt te spelen, wil Wakker voor Vrede de kracht van verbinding in de verf zetten, en de bijzondere rol die onderwijs en cultuur in dat verband kunnen spelen. Die boodschap zal doorklinken in sterke getuigenissen, speelse verhalen, begeesterende muziek en een inspirerende boodschap van prof. Peter Adriaenssens.“Alleen samen halen we het in deze complexe tijden”: zo besluit de bekende kinder- en jeugdpsychiater in zijn pas verschenen boek ‘Verbolgen verbonden’. Daarin breekt hij een lans voor verbinding als antwoord op de uitdagingen van de 21ste eeuw. Ook zuster Jeanne Devos, meter van Wakker voor Vrede, juicht toe dat de komende vredeswake inzet op ‘samen’: “In India ben ik daarvan doordrongen geraakt: als we met velen samenwerken, dan wordt diepgaande verandering mogelijk. We moeten opnieuw leren dat we pas ten volle mens worden in de ontmoeting met andere mensen. En dat schept ongekende perspectieven.”

Daar is ook Guido Decombel van overtuigd. Als schooldirecteur maakte hij zijn droom waar om bruggen te slaan tussen ASO-, TSO- en BSO-leerlingen. Maar ook als medestander van mensen in armoede, ervaart hij wat bondgenootschap voor mensen betekent. In het gezin van Heidi Timmerman komt de wereld binnen via een adoptie- en een pleegdochter, en dat is weer een ander verbindend verhaal. Hun getuigenissen zullen de focus van de vredeswake concreet maken.

“We moeten onze kinderen meer verhalen meegeven, bijvoorbeeld hoe de Rechten van de Mens tot stand zijn gekomen en hoe ontzettend belangrijk die zijn.” Peter Adriaenssens zal uitleggen waarom het zo belangrijk is dat we voor kinderen en jongeren waardenkaders schetsen. Verhalen zijn daartoe uiterst geschikt – we moeten hun kracht herontdekken. Tijdens de vredeswake zal Hilde Rogge dat in de verf zetten – zoals alleen een verhalenvertelster dat kan. En het Oostendse multiculturele koor Matondo o.l.v. dirigente Mama Cécile, dat is een verhaal op zich, dat borg staat voor veel sfeer en enthousiasme.

Wakker voor Vrede pakt op 27 mei opnieuw uit met een unieke uitgave: een heuse krant met alleen maar positief nieuws en hoopvolle verhalen. En die krant kreeg de redactie moeiteloos gevuld.

Praktisch
  • De vredeswake ‘VREDE maak je SAMEN maak je VREDE’ vindt plaats op zondag 27 mei 2018 om 15 u. in de Sint-Pauluskerk in Langemark (onthaal vanaf 14 u., einde voorzien om 16.45 u.). De toegang is gratis. Na de wake is er gelegenheid tot ontmoeting in OC Den Tap, Klerkenstraat 37.
  • In de voormiddag is iedereen ook al welkom in de Vrije Basisschool, Zonnebekestraat 27 in Langemark, voor de lezing ‘Verbolgen verbonden’ door  prof. Peter Adriaenssens. De bekende kinder- en jeugdpsychiater brengt een optimistisch verhaal over hoe jongeren en volwassenen samen kunnen (over)leven in complexe tijden. Koffie vanaf 10 u., start lezing om 10.30 u. Liefst vooraf inschrijven via peene.peter@skynet.be of op 0474 689 460. ’s Middags kan er gepicknickt worden (picknick verkrijgbaar tegen € 3,-; vooraf bestellen), er is gratis soep en koffie.
  • Meer informatie is te vinden op www.wakkervoorvrede.be en op de facebookpagina Wakker voor Vrede. Contact: peene.peter@skynet.be, 0474/689.460.