Herdenking van de eerste gasaanval - Zuidschote - 21/04/2024
Op 22 april 1915 vond de eerste gasaanval in de geschiedenis plaats ter hoogte van Steenstraete. Dit wordt elk jaar herdacht en dat was nu ook het geval op zondag 21 april 2024.

Er werd gestart met een eucharistieviering in de kerk van Zuidschote. Ook de kinderen namen deel aan de viering.Daarna werden bloemen neergelegd aan de verschillende monumenten en gedenkplaten. Als eertse kwamen het gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (W.O. I - W.O. II) van Zuidschote en de Franse graven rond de kerk aan de beurt.

Onder leiding van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Elverdinge trok de stoet zich dan op gang.

Op de voorgrond demarcatiepaal nr. 4 aan het gehucht Lizerne. Bloemenhulde aan de gedenkplaat voor de slachtoffers van de karabinierseenheden tijdens de eerste Duitse aanval in de Generaal Lotzstraat.Vervolgens ging het richting de obelisk voor het regiment grenadiers en de gasaanval op 22 april 1915.Dan naar het gedenkteken voor de gesneuvelden van het 3de linieregiment 1915 waar ook bloemen werden neergelegd.En tot slot naar het verzoeningskruis dat ook de slachtoffers van de gasaanval van 22 april 1915 herdenkt..

En dan ging het terug richting Zuidschote.


  Pagina aangemaakt door IDG.