Twee nieuwe WO I fietsroutes in de Westhoek - Alveringem - 21/06/2015
In Alveringem en Lo-Reninge heeft het provinciebedrijf Westtoer op zondag 21 juni 2015 twee nieuwe WO I fietsroutes voorgesteld: ‘Aller-Retour’ en ‘Niemandswater’. Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt  Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen.
 
“De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Aller-Retour

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in het geval van Aller-Retour over de moeizame tocht van het kantonnement Alveringem naar de Dodengang, heen en terug. Verschillende aspecten van de Groote Oorlog komen hierbij aan bod: het leven aan én achter het front, de bevoorrading, de medische evacuatie, de militaire strategie om het allerlaatste stukje vrij vaderland koste wat het kost te verdedigen…

Als een van de eerste bewoonde dorpen achter het IJzerfront speelt Alveringem een cruciale rol in de Eerste Wereldoorlog. Duizenden soldaten komen hier even tot rust en zoeken verstrooiing vooraleer ze naar de beruchte Dodengang in Diksmuide marcheren. Door de taalstrijd aan het front krijgt de alom bekende Franse term ‘Aller - Retour’ nog een extra dimensie. Op deze route kleuren tal van relicten, monumenten en locaties uit de Eerste Wereldoorlog dit veelzijdig verhaal.

Niemandswater

De tweede fietsroute draagt de titel Niemandswater en verwijst naar het gebied dat onderwater werd gezet tussen Merkem en Noordschote en ligt tussen IJzerfront en Ieperboog. De fietsroute ‘Niemandswater’ vertelt het verhaal van de medische evacuatie uit deze frontzone tot aan de veldhospitalen van Hoogstade en Beveren, maar ook over de hygiëne (Eversam) en de geestelijke verzorging van de soldaat aan het front. In chirurgische voorposten (Reninge) werden gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend. In de militaire begraafplaatsen van Hoogstade, Reninge en Westvleteren werden de soldaten begraven voor wie alle hulp te laat kwam…
 
Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is volop bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn  verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren, Diksmuide, bij Westtoer en in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis.

De 14-18 fietsroutes ‘Aller-Retour’ en ‘Niemandswater’ zijn een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren en Diksmuide.

De routes kunnen besteld worden via de website www.flandersfields.be

DSC_6269

Het gemeentehuis van Alveringem was de plaats van afspraak.

DSC_6270

DSC_6271

Verwelkoming door Leo Bonte namens de gemeente.

DSC_6273

Een volle zaal.

DSC_6274

Schepen Dirk Vermeulen ging dieper in op de diverse initiatieven van de gemeente met betrekking tot de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Alveringem.

DSC_6275

Gedeputeerde Francky De Block ging vervolgens in op de vele realisaties die gebeurden om de eeuwherdenking op een ethisch verantwoorde manier te laten gebeuren.

DSC_6277

DSC_6279

Iedereen kreeg een exemplaar van de nieuwe routes.

DSC_6280

DSC_6281

DSC_6282

DSC_6283

DSC_6284

Tijd om het infobord te onthullen.

DSC_6286

DSC_6287

DSC_6289

DSC_6290

Heel wat fotografen.

DSC_6291

DSC_6292

DSC_6293

DSC_6295

DSC_6296

DSC_6297

DSC_6298

Het cricuit van de route 'Aller-retour'.

DSC_6299

Miguel Bouttry was de gids voor de fietsers.

DSC_6300

DSC_6301

Voilà, op weg naar Oeren.

DSC_6302

DSC_6303

DSC_6304

DSC_6305

DSC_6306

DSC_6307

De fietsers trokken ook naar Lo waar de twee routes elkaar kruisen ter hoogte van de Markeymolen.

DSC_6308

DSC_6309

Op de markt van Lo werd het infobord van de route 'Niemandswater' onthuld.

DSC_6311

DSC_6312

DSC_6313

DSC_6314

Thea Marchand van de Dienst Toerisme en Cultuur van Alveringem stuurde ons nog een foto door van de onthulling van dit infobord.

DSC_0199 Pagina aangemaakt door Westhoek.be.